Gazdaság

Harmadnyi Bokros-csomagot ígér a büdzsé

A dolgozók átlagosan harmadakkora életszínvonal-csökkenésre számíthatnak jövőre, mint a Bokros-csomag első évében – derül ki a 2007-es költségvetés tervezetéből. Legrosszabbul a közszféra alkalmazottai járnak, míg a nyugdíjasoktól viszonylag kis áldozatot követel a kormány. A mostani költségvetés fontos megkülönböztetője elődeitől, hogy a piac hitelesnek tatja.

Rosszabbul élünk

A kormány 2007-ben a költségvetés tervezete szerint 2,2 százalékos gazdasági növekedésre, 6,2 százalékos átlagos inflációra, a munkanélküliségi ráta stagnálására, a kivitel 11, a behozatal 8,3 százalékos bővülésére számít, míg a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a bruttó hazai termék 5 százalékát.

Nézzük a konkrét összegeket! A kabinet szerint jövőre 25 280 milliárd forint lesz Magyarország bruttó hazai termékének értéke az idei 23 270 milliárd után; az állam bruttó bevételei több mint 13 százalékkal, 14 406,1 milliárd forintra nőnek, míg bruttó kiadásai szinte ugyanennyivel, 16 159,3 milliárdra emelkednek. A kettő eredőjeként a pénzforgalmi hiány 1753,2 milliárd forint lesz, ami GDP-arányosan 6,9 százalékos deficitet jelent. A központi költségvetés összesen 8340,4 milliárdos kiadásából 1037,1 milliárd forintot költ az államadóság kamataira.

Az életszínvonal legalább öt év folyamatos emelkedése után érdemben csökken a kormányzat számításai szerint: a reálbérek átlagosan 4,2 százalékkal lesznek alacsonyabbak 2007-ben, ráadásul úgy, hogy a közszférában dolgozók számára a kabinet nem kívánja ellentételezni az inflációt, vagyis ők több mint 6 százalékos reálbércsökkenésre számíthatnak átlagosan. Még a nyugdíjasok járnak a legkevésbé rosszul: ők januárban csaknem 4 százalékos nyugdíjemelést kapnak, vagyis életszínvonaluk mintegy 2 százalékkal csökken jövőre. Összehasonlításként: a Bokros-csomag 1995-ben a reálkeresetek több mint 12 százalékos csökkenését jelentette.

Az adóemelések közül a legtöbb bevételt az áfakulcs növelése jelenti a büdzsének a Népszabadság számításai szerint: ebből 141 milliárdos jövedelme származhat az államnak jövőre. Magánszemélyek szolidaritási adójából 120, cégekéből 150 milliárddal gazdagodhat az állam, míg a jövedéki adó emelése 56 milliárdot jelenthet. A lap számításai szerint a Gyurcsány-csomag összesen több mint 1000 milliárddal növeli a büdzsé bevételeit.

Nehéz nyerteseket és veszteseket találni

A kormány szerkezetének nyári átalakítása miatt ezúttal nehéz megnevezni azokat a tárcákat, amelyeket 2007 veszteseinek, illetve nyerteseinek tekinthetünk.

A Népszabadság összesítése szerint jelentősen, csaknem 40 százalékkal, 382,8 milliárd forintra csökken az agrártárca támogatása, amelynek büdzséjéből kikerültek az uniós támogatások.

Nyertes viszont első ránézésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, amelynek költségvetésében – az uniós követelményeknek megfelelően – ezúttal feltűntetik az autópálya-építés és a MÁV tőkeemelésének forrásait, így a tárca formálisan 74,6 százalékkal több, összesen 982,7 milliárd forint felett rendelkezik.

Az összehasonlítható büdzsével rendelkező tárcák kénytelenek lesznek kevesebb pénzből gazdálkodni jövőre: a Pénzügyminisztérium költségvetése 15, a Külügyminisztériumé 12,3, a védelmi tárcáé pedig 1,7 százalékkal csökken.

Jól fogadták

A költségvetési sarokszámok ismertetését a forint erősödése követte, és mind hazai, mind külföldi elemzők tarthatónak minősítették a hiánycélokat, főleg a bevételi oldal – hazánktól szokatlan – alultervezettsége miatt. A szakértők szerint mindez azzal magyarázható, hogy a kormány tudja: maradék hitelének elvesztése lehet a felelőtlen tervezés következménye.

Szokásával ellentétben Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke is elismerőleg szólt a tervezetről az Inforádiónak: úgy vélte, a büdzsé sarokszámai pesszimista forgatókönyvre épülnek, így azok tathatóak lesznek. A képviselők és a nyilvánosság november 10-én ismerheti meg az ÁSZ hivatalos és részletes véleményét a tervezetről.

Hasonló tálalás?

„Az egyensúly, a felzárkózás és a felelősség költségvetésének” nevezte a törvénytervezetet Veres János pénzügyminiszter kedden; egy évvel korábban a „felzárkózás, a foglalkoztatottság és a fegyelem” büdzséjéről beszélt a 2006-os költségvetés bemutatásakor.

Egy éve a tárca vezetője arról beszélt, hogy a kormány 200 milliárd forinttal többet hagy a gazdaságban az adócsökkentések nyomán, míg a költségvetés nyertesei a családok lesznek. A kabinet akkor még hivatalosan is lehetségesnek tartotta az euró 2010-es bevezetését, és uniós szabvány szerint, nyugdíjkorrekcióval 4,7 százalékos államháztartási hiányt tervezett 2006-ra. Szigorúságról a tavalyi híradások szerint alig-alig szólt a miniszter, ezért is lehet az idei hiány végül 10,1 százalékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik