Gazdaság

ÁSZ: nehezen tervezhető a költségvetés

A költségvetési tervező munka egyre kedvezőtlenebb feltételek mellett folyik – közölte szerdán az Országgyűlésben Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Az egyszámjegyű képviselő előtt elhangzott kemény kritikai megjegyzések ellenére mindegyik frakció dicsérte a számvevők munkáját. A kormány álláspontja nem derült ki, mert a kabinetet senki nem képviselte.

A költségvetéssel kapcsolatban azt tapasztaljuk, hogy a tervező munka egyre kedvezőtlenebb feltételek mellett, szűk időkeretben folyik, módszereiben szinte semmit sem fejlődött – közölte Kovács Árpád számvevőszéki elnök a szervezet 2005-ös tevékenységéről szóló jelentés és az elfogadását rögzítő országgyűlési határozati javaslat általános vitájában.

A számvevőszék vezetője szerint a költségvetés készítésekor az aktuális deficitadat, az adott költségvetési évre való összpontosítás és a költségvetési fegyelem világos szabályainak hiánya hajlamossá teszi az országot a túlköltekezésre. Kovács Árpád szerint ezért a központi kormányzat és a helyi önkormányzatok feladat- és hatáskörének új elrendezése és a finanszírozási rendszer átfogó korszerűsítése szükséges.

Mindenki dicsérte a számvevőszéket

Szabó Lajos, a szocialisták vezérszónoka annak a reményének adott hangot, hogy az ÁSZ munkáján keresztül talán tárgyilagosabban tudják megítélni, mi történt valójában az elmúlt négy évben. Külön fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy az ÁSZ jelentéseiben nincs adathamisításra utaló jel.

Tállai András, a Fidesz vezérszónoka kifogásolta, hogy a Gyurcsány-kormány megszüntette a számvevőszéki bizottságot, feladatát pedig a költségvetési bizottságra bízta, amely szerinte túlpolitizált. „Ha az ország sorsa rendbe jön, legyen újra külön számvevőszéki bizottság” – javasolta a politikus.

A pártok vezérszónokai és a megszólaló bizottsági előadók egybehangzóan példamutatónak minősítették az Állami Számvevőszék tevékenységét. Egyedül a kabinet véleménye nem derült ki, mert a kormányt senki nem képviselte a vitán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik