Gazdaság

EU-s rovót kaptunk dohányreklámok és széndioxid ügyben

Újabb lépéseket tett az Európai Bizottság több európai uniós tagállam, köztük Magyarország ellen a dohányhirdetésekről és a szén-dioxid-kibocsátásról szóló irányelvek megszegése miatt.

Olaszországot Brüsszel az Európai Bíróság elé idézte, míg Csehországot és Spanyolországot első, Magyarországot pedig második figyelmeztetésben részesítette.

Magyarországgal kapcsolatban Brüsszel jelezte, hogy döntése egyúttal reagálás arra a válaszra, amelyet júliusi figyelmeztetése után kapott a kormánytól. Ismét leszögezte a bizottság azt is, hogy a magyar szabályozásban azzal a lehetőséggel van problémája, amely kivételt engedélyez a gazdaság számára kiemelkedő fontossággal bíró események esetében.

Markosz Kiprianu fogyasztóvédelmi felelős a négy döntést bejelentve megerősítette, hogy az EU nem tűri a dohány reklámozását semmilyen módon.

Szén-dioxid-kibocsátásért is megróttak

Az EB első figyelmeztetést intézett nyolc uniós állam címére csütörtökön azért is, mert ezek nem nyújtották be időben a 2008–2012-es időszakra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási terveiket. Ausztria, Csehország, Dánia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország ellen indul eljárás.

A nemzeti tervek alapkövét jelentik az uniós kibocsátáskereskedelemnek. A terveket június végéig kellett volna beadni. A bizottság tudomással bír arról, hogy a tervek már készülnek, de nehezményezi a késedelmet.

A bizottsági bejelentése szerint ugyanakkor Luxemburgot az Európai Bíróság elé idézik, mivel „nem adott kellő információt azokról az intézkedésekről, amelyekkel az üvegházhatást okozó gázokat az ország területén csökkenteni akarja”, és a tervezett jövőbeni kibocsátásokról sem.

Egyúttal külön figyelmeztetést küldenek hét uniós államnak, amiért kibocsátási céljaikkal kapcsolatban elmulasztottak fontos műszaki információkat közölni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik