Másnap megfogadja, hogy soha, soha többet nem iszik bort. Mert másnap kiütközik, sőt koncentrálódik minden, ami a létben és személyiségünkben ördögi, taszító, kínzó és kilátástalan. Feloldást csak egy újabb pohár jelenthet. Így megy ez.
A legelegánsabb-nívósabb honi borfesztivál, a kicsit alulinformált és súlyos kulturális hendikeppel megvert állam, és főváros-bácsi jóvoltából, évről évre kevesebb támogatást kap, szemben más, gyanús rendezvényekkel. A borünnep az idén is derűs, boldog, kulturált, jól szervezett volt, és hihetetlenül sok kísérőprogramot kínált. A kavargó közönség igényes képviselői Tornaiék hárslevelűjét választották a fesztivál fehérborául, igen helyesen. A bor szép sötétsárga színű, roppant intenzív illatában a kései szüret, a töppedt szőlő, sőt, némi botritisz, azaz aszúsodás illatjegyei. Kiegyensúlyozott karakterű, jó ivású, hosszú lecsengésű, koncentrált (30 g/l körüli extrakt) ital, melyben a 8 gramm sav és a 13,4 százaléknyi szesz könnyed egyensúlyt képez a 9 grammnyi maradék cukival.
A Tornai Pincészetnek 52 hektárja van Somlón, ami a kicsiny (740 hektár körüli) borvidéken nem csekélység. Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling kapaszkodik a déli lejtőkbe. Boraik jellemzően reduktívan, fémhordóban készültek, mostanában térnek át a fahordó intenzívebb használatára, szerintem az ilyen klímán termő, ilyen szerkezetű, ásványú és savú bornak hordóban a helye.
A saját, egyedi tervezésű palack pecsétjén a Somló csúcsain lakozó sólyom üldögél, a címke kivágása a hegyet rajzolja ki a zöld üvegre.
Somlói Hárslevelű 2004, Tornai Pincészet. Alkohol: 13,4% • Extrakt: 30 g/l körül • Kiegyensúlyozott karakterű, koncentrált ital • Káposztás ételekhez, tésztákhoz és nem gejl édességekhez • 1300 forintos pinceártól