Gazdaság

Mégis lesz Nyergesújfalun cementgyár

A Holcim Hungária Zrt. és Nyergesújfalu önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá, amelyben mindkét fél komoly vállalásokat rögzített.

Miskolczi József, Nyergesújfalu polgármestere, Richard Skene, a Holcim elnök-igazgatója és Dobos Imre, a Holcim projektvezetője aláírták azt a szerződést, mely a Nyergesújfalu Ipari Parkba tervezett új cementgyár kapcsán rögzíti Nyergesújfalu Önkormányzata és a Holcim Hungária Zrt. együttműködési szándékát, valamint a szerződő felek vállalásait.

A Holcim Hungária Zrt. a szerződésben vállalta, hogy az új cementgyár jogerős és végrehajtható építési engedélyének megszerzését követő 60 napon belül létrehozza a „Nyergesújfalu fejlesztéséért” közalapítványt, 300 millió forintos indulóvagyont bocsátva a szervezet rendelkezésére készpénzben. Ezen felül, költségtérítés címen további 100 millió forintot fizet a Holcim a város önkormányzata számára az együttműködési megállapodás aláírását követő 30 napon belül.

A Holcim emellett a térség részére is létrehoz egy alapítványt, ugyancsak 300 millió forintos alaptőkével – jegyezte meg lapunknak Mátra Irén kommunikációs igazgató.

A Holcim Hungária Zrt. a megállapodásban vállalta, hogy 2007. december 31-ig egy Európai Uniós szabványoknak megfelelő játszóteret és egy extrém sportpályát építtet Nyergesújfalun, melyet a megegyezés szerint térítésmentesen a város önkormányzatának átad.

Nyergesújfalu önkormányzata pedig azt vállalta a szerződésben, hogy a játszótér és az extrém sportpálya megépítéséhez az ingatlanokat biztosítja. Emellett az önkormányzat a megállapodásban rögzítette, hogy az új cementgyár megvalósítását minden rendelkezésére álló eszközzel (földvásárlás, mezőgazdasági termelésből való kivonás, stb.) késlekedés nélkül támogatni fogja.

Beépültek a kifogások


Mátra Irén, a Holcim Hungária kommunikációs igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az új a beruházáshoz szükséges részletes hatástanulmányba beépültek a különböző fórumokon elhangzott észrevételek; nevezetesen 29 észrevételt építettek be a hatóságok.
A Holcim a nyergesújfalui megállapodáson túl vállalta egy védőerdő megépítését is valamint egy vasúti terminál létrehozását, így ugyanis kamionok helyett vonattal szállítanák ki a cementet Budapest mellé – említette meg Mátra Irén lapunknak a beruházással kapcsolatban. A szállítások 40 százalékát a vállalat tervei szerint vasúton bonyolítanák le – tette hozzá.


A történet kezdete

Az együttműködési megállapodás aláírása jelentős mérföldkőnek számít a Holcim számára a mintegy 65 milliárdos befektetéssel megvalósuló új üzem megépítésének előkészítésében, hiszen hosszú viták és egyeztetések során jutottak el idáig.

A Holcim Zrt. 2005 augusztus 25-én Táton jelentette be, hogy Nyergesújfalu határában zöldmezős beruházásként új cementművet építene. A létesítmény átadása után 5-10 éven belül, az évi félmillió tonna éves kapacitású lábatlani cementgyárat bezárnák és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 új munkahelyet teremtenének az új üzemben.

A nyergesújfalui gyár évi 1,5 millió tonna cement termelése mellett 75 ezer tonna hulladékot is elégethetne a cement gyártása során. A Holcim a mintegy 4,5 millió tonnás magyar cementfelhasználás évi 2-2,5 százalékos növekedésével számol. Emellett remélik, hogy az éves 1 millió tonna elsősorban ukrán és kisebb részt szlovák importból származó cement mennyisége csökken az éleződő piaci verseny és a kisebb szállítási költségek előnye miatt. Egyes szakérői vélemények szerint a térségben még 120 évre elegendő kitűnő minőségű mészkő áll rendelkezésre, amely egyébként a cement legfőbb nyersanyaga.

Támadások

A beruházás híre ellenállást váltott ki helyben és környezetvédők körében is. Az új cementgyár építésére Magyarország mellett még Románia és Szlovákia pályázott.


A 62 milliárd forintra tervezett beruházással kapcsolatban eddig ellenérvként többek között olyan indokok hangzottak el, hogy ivóvízbázisra települ és veszélyezteti a térség ivóvízkészletét (amelynek feltárására a gyár egyébként 10 millió forintot is felajánlott), vagy a cementgyártás folyamatában elégetett veszélyes hulladékok szennyezik az iparilag már így is leterhelt térség levegőjét.


A hosszú viták után a beruházásnak végül az 2006. május 15-én tartott helyi népszavazás eredménye adott zöld utat. Értesüléseink szerint a választások után sokat változott maga a cementgyári beruházás megítélése is: a fórumokon tapasztalható felfokozott hangulat elült.


Mostanra azonban létrejött egy lakossági ellenőrző csoport is, amelyhez a környező települések lakói is csatlakozhatnak és megoszthatják a vállalattal aggályaikat – mondta el lapunknak a cég kommunikációs igazgatója.


32 milliárdos árbevétel tavaly


A Holcim Hungária Zrt. 2005-ben 32,06 milliárd forint árbevételt ért el, ami 3,6 milliárddal több, mint 2004-ben volt. A vállalat kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) a 2004-ben elért 7,51 milliárd forinthoz képest tavaly alig változott, 7,54 milliárd forintra emelkedett. Az idén a múlt évihez hasonló árbevételt, értékesítést, és adózás előtti nyereséget várnak.


A 3,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű és 14,567 milliárd forint saját tőkéjű társaság lábatlani és hejőcsabai gyárban termelt cementből 2005-ben 1,434 millió tonnát értékesített, ami 0,134 millióval több, mint a korábbi évben. Emellett a két üzemükben 42 százalékkal több, 542 ezer tonna kavicsot adtak el, amivel 1,2 százalékos piaci részesedést értek el. A 18 gyártótelepükön 24 százalékkal több, 837 ezer köbméter betont adtak el tavaly, amivel magyarországi részesedésük elérte a 15 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik