Gazdaság

32 milliárd forintos árbevétel a Holcimnál

A svájci tulajdonú, cement- és betongyártással foglalkozó Holcim Hungária Zrt. 2005-ben 32,06 milliárd forint árbevételt ért el, ami 3,6 milliárddal több, mint 2004-ben volt - mondta el Richard Skene, a társaság elnök-igazgatója az MTI-nek.

A vállalat kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) a 2004-ben elért 7,51 milliárd forinthoz képest tavaly alig változott, 7,54 milliárd forintra emelkedett. Az idén a múlt évihez hasonló árbevételt, értékesítést, és adózás előtti nyereséget várnak.


A 3,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű és 14,567 milliárd forint saját tőkéjű társaság lábatlani és hejőcsabai gyárban termelt cementből 2005-ben 1,434 millió tonnát értékesített, ami 0,134 millióval több, mint a korábbi évben. Emellett a két üzemükben 42 százalékkal több, 542 ezer tonna kavicsot adtak el, amivel 1,2 százalékos piaci részesedést értek el.


A 18 gyártótelepükön 24 százalékkal nagyobb mennyiségű, 837 ezer köbméter betont adtak el tavaly, amivel magyarországi részesedésük elérte a 15 százalékot. Richard Skene kifejtette: a múlt évi jobb eredmények oka, hogy a három éve beindult lakásépítési program lendülete még tart, és a magyarországi autópálya- és egyéb épület-beruházások is emelkedtek.


A vállalat mintegy 63 milliárd forint értékű, másfélmillió tonna éves kapacitású zöldmezős cementgyár építését tervezik Nyergesújfalun. Richard Skene kiemelte: bár a környékbeli települések az április 9-i véleménynyilvánító népszavazáson elutasították a beruházás megvalósítását, ám a május 14-én Nyergesújfaluban megtartandó ügydöntő népszavazás lesz e kérdésben a meghatározó. Amennyiben kedvező döntés születik, elkezdődhet az építkezés, az új üzem 2010-ben már termelhet, és ezzel egy időben az elavult lábatlani cementgyárat bezárják. Az elnök-igazgató emlékeztetett arra, hogy az anyacég és jogelődei 1990-től 2005 végéig mintegy 21 milliárd forint értékű környezetvédelmi és technológiai beruházást és fejlesztést valósítottak meg Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik