Gazdaság

A Kravtex és az Alfa Busz szállíthat a Volánnak

A napokban írják alá a szerződést a közbeszerzési eljárásban tender-győztes Kravtex Kereskedelmi Kft.-vel és az Alfa Busz Kft.-vel a Volán-társaságok számára közel hat milliárd forint értékű autóbusz vásárlásról. A vesztes Ikarustól 255 dolgozót bocsátanak el kiesett megbízás miatt.

Albert János, a beszerzést bonyolító Autóbusz Invest Kft. ügyvezetője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a tervezett beszerzési értéknél 15 százalékkal alacsonyabb áron sikerül megvásárolni az autóbuszokat. A tendert 115 darab (plusz/mínusz 30 százalék) 12 méteres, és 62 darab (szintén plusz/mínusz 30 százalék) 13,5 méteres autóbusz beszerzésére írták ki, amelynek eredményét augusztus 3-án hirdették ki. A 12 méteres autóbuszokat, ha a szerződést aláírták, a Kravtex szállíthatja, míg a 13,5 métereseket az Alfa Busz.

A 12 méteres alapjárművek ára darabonként 29,79 millió forint, a hosszabb autóbuszoké 40,5 millió forint. A beszerzéseket a Volán-társaságoknál tavaly végrehajtott alaptőkeemelésből származó friss tőkéből finanszírozzák. A tavaly szeptemberi kormányhatározat kilenc milliárd forintot biztosított 23 Volán társaságnak járműbeszerzésre. A most lezárult két tender mellett folyik egy harmadik pályázat elbírálása is, amely csuklós autóbuszok szállítására szól.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. szakszervezeti titkára közleményében leírta, hogy a 13,5 méteres buszokra tett két ajánlat közül az egyik az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft.-é volt. A közlemény szerint tendervesztesként “megpecsételődni látszik az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft.-ben dolgozó 255 fő sorsa, mivel a cég a továbbiakban nem tud majd munkát biztosítani részükre az elkövetkező hónapokban”. A szakszervezeti vezető szerint annak ellenére nyerte meg a tendert az Alfa Busz Kft. hogy a karbantartási Ciklusrendszerben vállalt 75 000 kilométer, illetve az 1 kilométerre jutó 1,25 forint karbantartási költség irreálisan alacsony érték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik