Gazdaság

Keddtől emelkedik a gáz, a villany és néhány gyógyszer ára

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus elsején, a távhőszolgáltatás díja pedig 18 százalékkal. Augusztustól az villamos energia is drágább lesz, leginkább az éjszakai áram drágul.

Az évi 1500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára augusztus 1-től.


Az emelés mértékében – a Kóka János gazdasági miniszter közlése szerint – már szerepel a földgáz szeptember elsejétől érvényes általános forgalmi adója is. Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig – az áfakulcs öt százalékpontos emelkedése mellett – 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára.


Drágul az áram is


Augusztustól a villamos energia is drágább lesz. Az erről szóló gazdasági és közlekedési miniszteri rendeleteket szerint a kisfogyasztóknál 20 százalékos áfa mellett a nettó ár 12,6 százalékkal emelkedik, így a fizetendő ár kilowattonként 32,16 forint helyett 36,24 forint lesz.


Az 1320 kilowattóra feletti fogyasztásnál 12,1 százalékos lesz a drágulás, az emelés után az áfás ár 33,60 forintról 37,68 forintra növekszik.


Az éjszakai áram – amelyet napi 8 órán át kötelező szolgáltatni – ára 14,30 forintról 17,70 forintra emelkedik. A növekedés itt a legnagyobb: 23,7 százalék.


Támogatás


A kormány közlése szerint a vezetékes gáz támogatása augusztus 1-jétől, míg a távfűtés támogatása október 1-jétől jár az év végéig . Gázártámogatásra a fogyatékos támogatásban részesülők, a magasabb összegű családi pótlékot kapók, valamint a nagycsaládosok jogosultak. Nekik is meg kell felelniük két további követelménynek: az egyik az éves gázfogyasztáshoz, a másik pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötött.

Mindkét támogatást az életvitelszerű lakóhely önkormányzatának jegyzőjétől kell kérni, október 31-ig. Aki igyekszik és a gázár-támogatási kérelmet augusztus 15-ig benyújtja, annak – visszamenőleg – augusztus 1-jétől jár a támogatás. A távhő-szolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon.A támogatás végső határideje ez év utolsó napja.


194 gyógyszer drágul


A Magyar Gyógyszerészkamara honlapja szerint augusztus elsejétől 194 nem támogatott gyógyszer kerül majd többe. Az érintett termékek között vannak vitaminok, homeopátiás készítmények, fogamzásgátlók, fájdalom csillapítok és nyugtatók is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik