Gazdaság

APEH: százezernyi színlelt szerződéssel foglalkoztatott

A pesszimista vélemények alapján közel egymillióra, az APEH becslése szerint százezerre tehető a színlelt szerződéssel foglalkoztatottak száma – közölte kedden az adóhivatal Csongrád megyei igazgatója Szegeden.

Ez a foglalkoztatási forma nemcsak a magánvállalkozásoknál figyelhető meg, hanem a közszférában is: az egészségügyben az ügyeletet oldják meg így, de számláznak egyetemi oktatók, színészek és vagyonőrök is – mondta Papp István sajtótájékoztatóján. Az adóhivatal vizsgálatai során már talált színlelt szerződéssel dolgozó építésvezetőt, újságkihordót, főszakácsot és vízóra-leolvasót is – tette hozzá.

A színlelt szerződések megszüntetésére adott moratórium június 30-ával lejárt, azoknak a cégeknek, melyeknél az APEH korábbi vizsgálata során már megállapított ilyen jogszabálysértést, július végéig kell nyilatkozniuk arról, hogy a foglalkoztatottat alkalmazásba vették, illetve hogy a jogviszonyt megszüntették. Ekkor mentesülnek a határozatban megállapított fizetési kötelezettség alól – közölte a szakember.

Az APEH a rendes ügymenetének megfelelően végzi az ellenőrzéseket, ha ennek során színlelt szerződésre bukkan, öt plusz egy évre visszamenőleg megállapításokat tehet, vagyis a bérteher-különbözet, a bírságok és pótlékok megfizetésére kötelezi az adózót, illetve az adó- és társadalombiztosítási csalás miatt büntetőfeljelentést tesz – mondta az igazgató.

A cégek körében felmerült a színlelt szerződéssel foglalkoztatottak külső társaságba történő kiszervezésének ötlete. Az igazgató véleménye szerint ezzel a színlelt jogviszony nem szűnik meg, csupán a felelős személye változik. Az adóhatóság ezekben az esetekben is valódi tartalmuk alapján fogja minősíteni a szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik