Gazdaság

Gömbtökély

Az Adidas 1970 óta szerepel a futball-világbajnokságok labda-beszállítójaként, és a cég fejlesztői azóta igyekeznek legalább négyévente előrukkolni valamilyen újdonsággal a játékszerben.












Gömbtökély 1



Gömbtökély 2

Gömbtökély 3
Labdateszt. Jól vizsgázott.
Gömbtökély 4

Az idei vb hivatalos labdája, a +Teamgeist például állítólag az eddigi legtökéletesebb gömb; ez pedig, a szakértők szerint, az átlagosnál több gólt eredményez majd a tornán.


A +Teamgeist nagy újdonsága, hogy a szokásos 32 helyett mindössze 14 panelből varrják össze. Ezek ráadásul nem sík elemek, amelyeket aztán gömb formába kényszerítenek, hanem előre hajlítottak. Így – és ezt az Adidas által 16 ponton végzett átmérő-mérések igazolják – a labda felülete simább, egyenletesebb, ami minden korábbinál pontosabb irányíthatóságot eredményez. Mindezt a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA által megkövetelt vizsgálatok is igazolták. Ilyen például a robot-teszt, amely során egy speciális gép különböző szögekből, és eltérő erővel rúgja meg a labdát, majd e löketeket pontosan megismételve egy kamerás képfeldolgozó rendszerrel méri az irányíthatóságot; ennek eredménye szerint pedig a +Teamgeist röppályája 30 százalékkal kiszámíthatóbb, mint elődeié. Sőt, mindez 10 ezer rúgás után is így marad (egy mérkőzésen átlagosan 2 ezerszer rúgnak labdába a játékosok). Az pedig, hogy ez több gólhoz vezethet-e, a torna végére biztosan kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik