Gazdaság

A biztosítók is a különadó ellen

admin
admin

2006. 06. 13. 09:55

Értetlenül áll a biztosítási szakma azon indoklás előtt, amelyet a kormányfő adott a banki különadónak a biztosítótársaságokra való kiterjesztése kapcsán - írja a Napi Gazdaság.

Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára szerint az a vélemény, mely szerint az adópreferencia-rendszer olyan keresletet gerjesztett a piacon, amely megalapozta a biztosítók nyereségét, nem állja meg a helyét.

A hazai biztosítók 2005-ben elért 63 milliárd forintos adózás előtti eredményéhez jótékonyan járult ugyan hozzá az életbiztosítási üzletág 25 százalékkal, 297,8 milliárd forintra növekvő díjbevétele, ám ez a bevétel még mindig csak 44,2 százalékát teszi ki a teljes díjbevételnek. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a hagyományos – az adókedvezmény igénybevétele szempontjából releváns – életbiztosítások bevétele mindössze 4 százalékkal nőtt, a kép még árnyaltabb.

A PSZÁF kimutatásai szerint az elmúlt év során az életági díjbevétel közel fele a befektetésnek minősülő unit-linked biztosításokból folyt be, ezek 74 százaléka pedig olyan egyszeri díjas konstrukcióból, amelynél egyáltalán nem játszik szerepet az adókedvezmény. Trunkó Barnabás szerint nem szabad elfelejteni, hogy a biztosítási piacon számos olyan társaság van, amelyik nem is foglalkozik életbiztosítással – esetükben az indoklás kapcsán nem is lenne indokolt a különadó kivetése.

A biztosítók a későbbi tárgyalásokon még megpróbálnak érvelni az extra adóteher ellen – írja a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.