Gazdaság

Továbbra sem egységes az uniós áfarendszer

Nem döntöttek a szolgáltatások áfájával kapcsolatos javaslatcsomagról, meghosszabbították viszont a szolgáltatások áfájára vonatkozó, június 30-án lejáró határidőt december végéig luxembourgi találkozójukon az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei - mondta Kovács László adóügyi és vámpolitikai EU-biztos.

A miniszterek egy csomagban tekintették át a szolgáltatások áfájával kapcsolatos javaslatokat, amelyek célja az áfarendszer egyszerűsítése és egységesebb alkalmazása, mert abban – mint Kovács László fogalmazott – “jelenleg kis túlzással több a kivétel, mint a főszabály”.

A javaslatok két legfontosabb eleme az áfakivetés és áfafizetés helyének megváltoztatása, valamint az úgynevezett egyablakos rendszer és az egyszerűsített visszatérítés. A helyváltoztatás arra irányul, hogy míg jelenleg a szolgáltatást nyújtó cég országában vetik ki és ott is kell befizetni, mindez ezentúl a szolgáltatást igénybe vevő cég vagy magánszemély országában történjék – fejtette ki a magyar biztos az MTI-nek. Hozzátette: ez a javaslat döntően az elektronikus úton nyújtott (így az internetes) szolgáltatókat, továbbá a televíziós és rádióműsorok sugárzását érinti.

Magyarország számára például mindez azt jelenti, hogy míg jelenleg az ottani cégek vagy magánszemélyek számára nyújtott szolgáltatások a szolgáltató országában áfakötelesek, és az adott ország költségvetését gyarapítják, az új rendszerben mindez Magyarországon történne. Ebből következően van szükség a csomag másik elemére, az egyablakos rendszerre, amely arra ad lehetőséget, hogy a más tagállamban áfaköteles tevékenységet folytató cégek saját országukban tegyenek eleget az áfával kapcsolatos kötelezettségeiknek.

A javaslatcsomagról szerdán nagy vita volt, mert Németország és néhány más tagállam (az MTI értesülései szerint főleg Luxemburg, Portugália és Málta) ellenezte vagy feltételekhez kötötte azt. Végül – mint Kovács László elmondta – olyan kompromisszum született, hogy az EU júliustól induló következő soros elnöksége, Finnország napirenden tartja az egyeztetéseket, az Európai Bizottság pedig év végéig direktívatervezetet dolgoz ki az áfacsalások visszaszorítására javasolt (Németország által feltételként megszabott és Ausztria által is támogatott) úgynevezett fordított adózásról.

Veres János sajtótájéjoztatóján jelezte, Magyarország támogatja az áfacsalások elleni harcban megfogalmazott európai bizottsági terveket. Mint mondta, ebben alapvetően egyetértés van az egyes tagországok között, de a részletek kidolgozását, finomítását még folytatni kell. Újfent napirendre tűzte az osztrák elnökség a társasági nyereségadó alapjára vonatkozó számítási mód egységesítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik