Gazdaság

Újrarajzolt profil

A százhalombattai mérnök és csapata egyedülálló technológiával öltözteti fel régi és új épületek homlokzatát.

Vannak, akik csak atomtámadás utáni romnak, mások viszont futurisztikus látomásnak titulálják a Dózsa György úti ING székház épületegyüttesét. Kolozár György, a homlokzatért felelős Alukol Kft. tulajdonos-ügyvezetője viszont arra büszke, hogy egy világhírű holland sztárépítész, Erick van Egeraat álmait sikerült valósággá formálniuk. Nyilván véletlen, de az üzletember szakmai karrierje is „atomos” környezetben kezdődött: pályakezdő mérnökként a csernobili katasztrófa miatt soha be nem indított NDK-beli atomerőműben szerelt magyar turbinákat. A Gyár- és Gépszerelő Vállalat fiatal szakemberét három NDK-s év után átvezényelték az NSZK-ba, ahol az ott dolgozó 300 magyar munkás körülményeiért (szállás, különböző engedélyek) volt felelős. Utólag úgy gondolja, ekkor tanult meg igazán emberekkel bánni. A német kapcsolat később még visszaköszön pályáján, de legalább ennyire fontos a családi indíttatás: gépészmérnök édesapja a Duna-menti Hőerőmű vezérigazgatójaként ment nyugdíjba.


Újrarajzolt profil 1


A NÉMET VONAL. A miskolci egyetem diplomájával a zsebében 1984-ben az elsők között élt azzal a friss lehetőséggel, hogy hosszabb időt külföldön dolgozzon. „Az a három Kelet-Németországban töltött év gyakorlatilag a gondtalan egyetemi éveimnek a meghosszabbítása volt” – vallja meg őszintén. „A nyugati oldalon viszont már kemény munka folyt.” Kolozár György másfél évig élvezhette az itthon megkereshető jövedelem tízszeresét, ám közben egyre azon járt az agya, hogy hazatérése után miként kamatoztathatná az ott megszerzett tapasztalatokat, kapcsolatokat. Kapóra jött, hogy a kint dolgozó magyarok egy részét egy olyan céghez közvetítették ki, amely alumínium nyílászárók gyártásával foglalkozott. Ennek a terméknek a piaca akkoriban itthon még messze nem volt lefedett. Minthogy ismerte az ottani tulajdonost, kézenfekvőnek tűnt, hogy 1989-ben éppen hozzá kopogtasson be egy vegyes vállalat ötletével. „Németül ezt úgy mondanák, hogy megzörgettem a bokrot, s ez tetszett Versbach úrnak” – idézi fel. Először olyan egyezség született közöttük, amelynek értelmében a lelkes magyar fiatalember koszt-kvártélyért cserébe kétkezi munkásként sajátíthatta el az akkor 220 főt foglalkoztató német cég technológiai titkait. Az átképzést követte a cégalapítás, amelybe az akkor már nős, egygyermekes Kolozár gyakorlatilag minden fillérjét beletette.


Kolozár György

46 éves, Pécsett született. A miskolci egyetem diplomájával a zsebében végigjárta a mérnöki szamárlétrát, majd 1989-ben egykori német munkáltatójával alapított vegyes vállalatot. A százhalombattai illetőségű cég az alumínium nyílászárók területén kínált új lehetőséget a beruházóknak, majd fő profiljává az alumínium homlok-zatok tervezése és gyártása vált.
Az ingatlanhaszno-sításba, sőt szállo-daüzemeltetésbe is belevágó cégtulaj-donos egy gyermeket nevel feleségével, aki ügyvédi pályáját adta fel, hogy a tulajdo-nukba került hotelt vezesse. A műszaki újításokban egyre több örömét lelő vállalkozó szabad-idejében sportol, illetve néhány éve klasszikus gitárt tanul.

A magyar-német tulajdonú, fémszerkezeteket gyártó Alukol Kft.-t 1990-ben magyar magánszemélyek és 20 százalék erejéig a német Versbach Metallbau GmbH. alapították 4 millió forintos törzstőkével. Első nagy megrendeléseiket a százhalombattai olajfinomítótól kapták, majd 1992-1993-ban, amikor több mint száz üzemanyagtöltő állomást újítottak fel, tőlük rendelték meg a nyílászárókat a kutak egy részéhez. „Akkoriban a Fémmunkás Vállalat székesfehérvári, illetve budapesti üzemeivel kellett versenyeznünk, ezeket éppen a nagyságukból adódó rugalmatlanságuk okán tudtuk magunk mögé utasítani” – emlékezik a cég első embere az ígéretes kezdetre. A vállalkozás kiegészítő tevékenységként több mint egy évtizedig dolgoztatott embereket az alapító partnercég németországi üzemében, akik amellett, hogy kiváló munkamorált hoztak magukkal, rendre 30 százalékos nyereséget termeltek ennek az üzletágnak. „Versbach úrral máig baráti a viszonyunk, s én, amíg csak élek, hálás leszek neki, hogy ilyen fordulatot vehetett az életem” – mondja a ma már 70 százalékot tulajdonló Kolozár György.

A dinamikusan fejlődő cégből később fokozatosan kiváltak az automata ajtókat gyártó és a lemezmunkákat végző üzletágak (az Alumat Kft. 1995-ben, a Lemal Kft. 1996-ban). Az eredeti cég nevet (ALK Holding Kft.) és tevékenységi kört változtatott (például a hőerőmű melletti ipartelepen több ingatlant is megvásárolt), és többségi tulajdonnal megalapította az utódcéget. „Olaszországban láttam ezt a modellt, aminek szerintem az a haszna, hogy mérhetőbb a teljesítmény” – indokolja akkori lépéseit. A profiltisztítás után 1997-től kezdte meg tevékenységét az Alukol Szerkezetgyártó Kft., amely átvette az eredeti cég embereit, fő tevékenységi körét és piacát. Ezután az alapító ügyvezető végre a stratégiai feladatokra koncentrálhatott, amire szükség is volt, hiszen egyfelől gomba módra alakultak a konkurens cégek, másrészt volt közben egy befuccsolt ingatlanüzletük. Ezt ellensúlyozandó egy csomagban megvásároltak munkásszállókat és egy helyi hotelépületet. Utóbbit 120 millió forintért fel is újították, részben a város, részben a Széchenyi Terv nyújtotta segítséggel, illetve bankhitelből. A wellness részleggel bővített szálloda vezetése azonban azzal is járt, hogy Kolozár az Alukolt kissé magára hagyta. „Rám is igaz volt Mark Twain mondása, miszerint az okos ember nem azt csinálja, amit szeret, hanem azt szereti, amit csinál” – zárja le a témát. A „wellness-érzésből” mára annyi maradt, hogy a cégvezető rendszeresen sportol: úszik, fut és kerékpározik.

Noha a cégcsoport 2000-ben még 2 milliárd forint felett teljesített, a romló piaci feltételek, és az építőipari körbetartozások okozta károk közepette a vezetés 2002-től kezdődően komoly létszám- és költségleépítést volt kénytelen végrehajtani, illetve lecserélte egyik finanszírozó bankját is. A cég alaptőkéjét 102 millió forintra emelték a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. segítségével. A részesedés visszavásárlása mára megtörtént. Az immár közel 300 millió forint saját tőkéjű cég tevékenységéhez az ALK Holding Kft. több mint 400 millió forint piaci értékű ingatlanai nyújtanak fedezetet.


Újrarajzolt profil 2

EURÓPAI SZABADALOM. Az Alukol az átszervezés és profiltisztítás után 2005-től 18 fős mérnökirodaként végzi az alumínium homlokzatok kivitelezését. A tervezési, gyártási, szerelési tevékenységeket elsősorban a résztulajdonában álló szakcégekkel végezteti el. E területen a piac meghatározó cégévé nőtte ki magát, forgalmát tekintve pedig évek óta dobogós helyezést ér el az alumínium homlokzatgyártók között. Immáron ez a fő profiljuk, noha természetesen továbbra is gyártanak nyílászárókat főleg német és svájci megrendelésre. „Az az igazság, hogy először a megbízók kerestek meg minket, s mi igyekeztünk megfelelni az elvárásaiknak” – magyarázza a profilváltást Kolozár. Ekkor bújt elő belőle igazán a mérnökember. Például, amikor az egyik üvegipari megrendelőjük olyan függönyfalat álmodott meg, ahol nincsenek széles kereszt fémtartók, az Alukol csapata ezt úgy oldotta meg, hogy az üveglapokat üvegbordák tartják. Az eljárás annyira egyedire sikeredett, hogy rögtön egy európai szabadalmat is bejegyeztettek rá. Hasonló megkeresés eredménye a már említett ING-épület, s a tervezőasztalon már ott fekszik a Richter Gedeon Rt. új irodaépülete, 23 méter magas üvegbordák által tartott függönyfalakkal. „Magyarországon lényegében ismeretlen a homlokzati szakértő fogalma, mert az építtetőkben még nincs erre általános igény” – rajzolja fel a cég lehetséges növekedési irányát. A 400 milliós üzletet hozó ING-beruházás tervezőirodájának egyik munkatársa, Z. Halmágyi Judit építész szerint „bár régebben is dolgoztunk már együtt az Alukollal, csak most derült ki igazán, hogy a kis csapat kreativitása nem korlátozódik a puszta feladatmegoldásra”. A tervező több olyan fázisát is felsorolta a közös munkafolyamatnak, ahol a Kolozárék kínálta lehetőségek magát a tervezést is pozitívan befolyásolták.

A szatellit cégeivel együtt 2005-re 1,8 milliárd forint körüli bevételt elkönyvelő vállalkozás feje pár éve kisebbségi tulajdonnal elindított egy napkollektorokat gyártó céget is. Időközben ügyvéd felesége vette át a szálloda irányítását, így Kolozár Györgynek valamivel több szabadideje marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik