Gazdaság

Jelentős eséssel nyitott a BUX és a forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 668,68 pontos, több mint 3 százalékos csökkenéssel, 21 079,68 ponton nyitott szerdán. A bankközi devizapiacon csaknem 2 forinttal erősödött az euró a forinthoz képest. Elemzők a nemzetközi hangulatot és a konkrétumoktól mentes kormányprogramot hibáztatják.

A keddi háromszázalékos tőzsdei esés és a forint enyhe gyengülése után a szerdai naptól sem várnak sok jót az elemzők. A tőzsdeindex már nyitás után újabb három százalékot veszített értékéből, az euró pedig 263 forintra gyengült. Ebben a kormányprogram felett érzett piaci csalódás is szerepet játszik elemzők szerint.

Folytatódik a rossz nemzetközi klíma

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint az emelkedő kőolajár ismét felerősítette az inflációval kapcsolatos aggodalmakat és azokat a félelmeket, hogy az energiahordozó magas ára gyengíti a vállalati profitot. A New York-i tőzsdeindexek eséséhez hozzájárult a májusi amerikai fogyasztói bizalomindex is, ami a bizalom jelentős hanyatlását mutatja.

Donát Gergely, a Quaestor Befektetési Rt. üzletkötője szintén esésre számít a rossz amerikai makroadatok és a kedvezőtlen nemzetközi hangulat alapján. Várakozása szerint a nyitásban akár több száz pontos esés is lehet, ami nagy forgalommal párosulhat. A kereskedő elképzelhetőnek tartja, hogy napközben kissé fölfelé korrigál a BUX, de várhatóan így is a negatív tartományban marad. Donát Gergely úgy látja, hogy folytatódik a lassú tőkekivonás a részvénypiacokról, és a következő napokban sincs kilátás emelkedésre.

A kedvezőtlen nemzetközi környezet és a növekvő kamatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt ismét veszteséges napra számítnak az értékforgalmazók az európai piacokon – írja napi jelentésében az Inter-Európa Bank is.

A Cantor fogadóiroda elemzői szerint a FTSE 8 pontot gyengülhet, a DAX 37 pontot veszthet a nap során. A júniusi határidős CAC 40 index 27,5 pontos csökkenést követően 4 830 ponton állt kora reggel. Európai idő szerint délután kerül nyilvánosságra a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, a Fed Minutes, ami fényt vethet a kamatpálya jövőbeni alakulására. Veszthetnek értékükből az Ericsson és a Siemens részvényei, mivel ezen társaságok ADR-jei gyengültek az amerikai kereskedésben. Gyengülhetnek az energiaipari papírok is, miután a nyersolaj árfolyama egy hét után először ismét csökkent.

Jelentős forintgyengülés

A forint is gyengült a bankközi devizapiacon szerdán reggel, az eurót nyitáskor 261,80/262,00 forinton jegyezték, mintegy 60 fillérrel magasabban a kedd délutáni 261,25/35 forintnál. A forint 20 bázisponttal 7,25 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője elmondta, hogy reggel óta folyamatosan gyengül a forint, az eurót röviddel kilenc óra után már 263,00/30 forinton jegyezték.

A szakember szerint a forint gyengülésében belső és külső okok egyaránt szerepet játszanak. A piac több konkrétumot várt a magyar kormányprogram keddi bejelentésétől, s a régiós hangulat is kedvezőtlen a forint számára. Gyengül a zloty és a török líra is.


A dollárral 204,15/30 forinton kereskedtek reggel, mintegy 80 fillérrel erősebben a kedd délutáni 203,35/50 forintnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik