Gazdaság

Mit tegyünk, ha esik a piac?

KÉNYSZERPÁLYA. A jelentős mértékben, és több napon, vagy akár több héten keresztül eső piac mindig nagy kihívás a magánbefektetők számára is. Azon kevés szerencséstől eltekintve, aki short pozíciókban, vagy 100 százalék készpénzben ül az esés kezdetekor, a legtöbben kényszerpályán mozognak. Az esés kezelésére több befektetői taktika létezik. Egy biztos: a kapkodás a lehető legrosszabb reakció. Ekkor a befektető gyors adásvételekkel, pozíció- és irányváltásokkal próbál reagálni a piaci folyamatokra. A legtöbb esetben ez nem sikerül, csak a helyzetünkön súlyosbítunk.

KIÜLÉS. Gyakori befektetői stratégia a pozíciók változatlanul hagyása, esetleges vételekkel a bekerülési átlagár csökkentése. Az úgynevezett kiülés az örök optimista befektető stratégiája, ez általában átmeneti korrekciók esetén működik. A 2000-ben Matávba fektetők viszont még mindig várják a kiszállási pontot, tőkeáttételes pozíciók esetén pedig végképp nem járható út.

VESZTESÉGLIMIT. A stop loss stratégia lényege, hogy a befektető előre meghatározza azt a szintet, amelyet ha lefelé tartva elér a piac, akkor eladja papírjait. Ez a stratégia egy enyhébb korrekció, majd visszapattanás esetén inkább csalódást, jelentősebb visszaeséskor viszont komoly sikert hozhat. Végül, amennyiben részvényarányunkon nem akarunk változtatni, akkor célszerű lehet a papírok közötti átsúlyozás. Ne felejtsük el, hogy 20 ezer pontos BUX mellet nem ugyanazok a papírok vonzóak, mint 25 ezres indexszint mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik