Gazdaság

Két százalékkal nőtt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 419,54 pontos emelkedéssel 21 321,35 ponton zárt csütörtökön, ami 2,01 százalékos erősödés a szerdai záró értékhez képest.

A részvénypiac forgalma csütörtökön meghaladta a 30,3 milliárd forintot, a vezető részvények erősödtek. A nap nyertese négy százalékot meghaladó emelkedéssel a Mol volt. Csütörtökön is folytatódott az a napok óta tartó tendencia, délután megfordult a kereskedés iránya a tőzsdéken. A nap első felében lefelé tartó árfolyamok délután fél három táján indultak emelkedésnek – emelte ki Hegedűs Csaba, az Inter-Európa Bank elemzője. Ekkor látott napvilágot több amerikai makrogazdasági mutató – tette hozzá.

A GDP 5,3 százalékkal bővült az első negyedévben, ami nagyobb ugyan a 4,8 százalékos előrejelzésnél, de lassúbb a várakozásoknál. A foglalkoztatás is a gazdaság lassulását jelzi, és a piacon az adatokat most úgy értelmezik, hogy egy kamatemelés tovább fékezné az amerikai gazdaságot, így nem emelik tovább az öt százalékos amerikai alapkamatot. ugyanakkor ennek ellentmond, hogy az infláció is emelkedik, és a Fed június végi helyzetértékelésén múlik, hogy melyik veszélyt tartja súlyosabbnak.

Addig hektikus piacra lehet számítani – mondta Hegedűs Csaba. Pénteken viszont nem jelenik meg jelentős amerikai makrogazdasági mutató, ezért az elemző nem vár különösebb kilengéseket a hét vége előtti piacon. Benyes Attila, a Quaestor Értékpapír Rt. üzletkötője a nap kereskedéséből kiemelte, hogy a kisebb papírok közül jelentős, 8 százalékos veszteséget szenvedett el Fotex. A papír 1,8 milliárdos forgalma alapján azonban most már a részvény emelkedésére lehet számítani. A Borsodchem 5 százalékot erősödött a nap folyamán bejelentett új termékének hírére. A nagyobb papírok forgalma inkább átlagos volt, a szerdai veszteség nyomán a visszavásárlás dominált az üzletkötő szerint.

A Zwack Unicum Rt. igazgatósága részvényenként 95 százalékos osztalékról döntött ugyan, de ez a jelek szerint megfelelt a befektetői várakozásoknak, mivel nem csökkent, sőt 50 forinttal emelkedett az árfolyam. A Mol 4,22 százalékkal 20 865 forintra erősödött, forgalma 9,6 milliárd forint volt. Az OTP árfolyama 1,77 százalékkal 6970 forintra nőtt 12 milliárd forintos forgalom mellett. A Magyar Telekom 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 1,07 százalékkal 850 forintra erősödött. A Richter 41 300 forinton zárt, 0,49 százalékkal magasabban mint szerdán, forgalma 2,1 milliárd forintot tett ki. Vesztett viszont az Egis, 2,63 százalékkal 28.000 forintra gyengült, forgalma 1,1 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik