Gazdaság

Egyre optimistábbak a kiscégek

2006 második és harmadik negyedévére makrogazdasági szinten javuló feltételeket vár a cégek 40 százaléka, a pesszimista előrejelzések aránya csökkenő, 26 és 31 százalék között változik. Saját vállalkozásuk lehetőségeinek megítélése kedvező, pozitív várakozás jellemzi egyharmadukat, a borúlátó prognózisok aránya három hónap alatt 28 százalékról 23 százalékra csökkent.

A hazai vállalatok kétharmada a belföldi értékesítés fél éven belüli változatlanságával, illetve szűkülésével számol. A fizetőképes kereslet bővülése a kkv-k 33 százaléka számára jelentheti a hazai értékesítés növelését. A külföldi piacok felvevőképességének fennmaradását valószínűsíti a cégek háromnegyede, javuló értékesítési lehetőségekben bízik egyötödük. Pozitívan változik a kkv-k jelenleg még alacsony jövedelmezősége és tőkeellátottsága.

Március havi konjunktúra indexek

Az Ecostat márciusi felmérésében a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe az előző két hónaphoz képest alig változott, értéke 49,9 százalék. A hazai vállalatok bizalmi trendje a 2005 májusi mélypontot körvetően meredeken emelkedik. A bizalmi felmérések eredményei november óta jelentős elmozdulások nélkül a hazai vállalatok erősödő, optimista várakozásait közvetítik.

A 2006. évi konjunktúra felmérések eredménye szerint a kis- és középvállalatok rövid távú üzleti prognózisai teljesítményük és piaci pozícióik szinten tartását jelzik. A tavalyihoz hasonló kilátások mellett a hazai kis- és középvállalatok 2006 második és harmadik negyedévére stabil működési feltételekkel számolnak. A költségvetési kiadások szerkezetében idén jelentős változás nem várható, a hazai cégek versenyképességét, tőkeerejét javítani hivatott uniós és kormányzati források bővülnek.

A vállalkozások 2006 első hónapjaiban nagy várakozásokkal tekintenek a választási kampányban a közterhekről illetve adócsökkentésekről elhangzó ígéretekre. Ezek valamilyen szintű teljesítése javítja a szektor jövedelmezőségét, teljesítményét.

Javulnak a gazdasági várakozások

2005-ben a bruttó hazai termék 4,1 százalékkal, a globális fejlődés üteméhez (4,3 százalék) közel állóan növekedett. Dinamikusan, 10 százalék felett bővült a kivitel és 6,6 százalékkal nőtt a bruttó állóeszköz felhalmozás. Szerepük meghatározó volt a nemzetgazdaság tavalyi teljesítményében. A háztartások fogyasztása a vártnál alacsonyabb ütemben bővült.

2006 második és harmadik negyedévére a nemzetgazdaság javuló kilátásaiban, illetve a jelenlegi helyzet fennmaradásában bízik a vállalatok majdnem háromnegyede, éves visszatekintésben az optimista várakozások aránya jelenleg a második legmagasabb érték.

Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait javulónak értékeli a cégek megközelítően 40 százaléka. A hazai vállalatok korábbinál szűkebb köre, kevesebb mint egynegyedük tart működési feltételei rosszabbodásától. Vállalkozásuk tevékenységének bővítésére vonatkozó előrejelzésük szerint a cégek 60 százaléka rövid távon nem számol teljesítményének bővülésével. A növekedést megjelölők többsége, az összes válaszadó 31 százaléka 5 százalék alatti fejlődést feltételez. Az előrejelzések megoszlása egy éve a legkedvezőbb.

Fél éven belül piaci pozícióit megrendítő verseny kialakulásától a vállalkozások szűk köre, 17 százaléka tart, új erős versenytárs megjelenésével 35 százalékuk számol. A beszállítói tevékenység lehetősége a kkv-k korábbinál szűkebb körét, 21 százalékát érinti.

Javuló termelési feltételek

A kkv-k termelési feltételekre vonatkozó rövid távú előrejelzése márciusban a korábbiaknál derűlátóbb. A szektor versenyképességét kismértékben javítja a nemzeti valuta folytatódó gyengülése és a jegybanki alapkamat szinten tartása.

A márciusi prognózis szerint a kkv szektor tevékenységének bővítését alapvetően a belföldi kereslet elégtelensége, a tőkehiány és az éles verseny akadályozza. A működési feltételek megítélésében pozitív minősítést kapott a rendelkezésre álló kapacitások mértéke, a beszerzési feltételek változása, a géppark és a munkaerő minőségi színvonala.

A hazai vállalatok rövid távú készletprognózisa szerint a saját előállítású készletek szinten tartását a cégek 60 százaléka, növelését 19 százalékuk tervezi. Az alapanyagok és félkész termékek csoportjában márciusban sem feltételeznek nagyobb készletmozgást. Hat hónapon belül stabil árukészlettel számol a cégek 61 százaléka, készletnövelést 23 százalékuk hajtana végre.

A lakossági fizetőképes kereslet bővülésében és a vásárlási kedv élénkülésében bízva a belföldi értékesítés megítélése kedvező. Októberig piaci lehetőségei változatlanságát feltételezi a vállalkozások 48 százaléka, értékesítési tevékenysége bővülésében bízik 33 százalékuk. A külföldi piacok felvevőképességének fennmaradásával számol a kkv-k háromnegyede, javuló lehetőségeket prognosztizál a cégek egyötöde.

Nincs elmozdulás a likviditásban

2005-ben az élénk gazdasági környezet hatására a hazai vállalkozások jövedelmezősége és tőkeellátottsága pozitívan változott. Piaci pozíciójukat széles körben a kibővült támogatási források is javították. A márciusi előrejelzés szerint a kkv szektorban a cégek 62 százalékának pénzügyi helyzete a következő félévben jelenlegi szinten marad. Javuló likviditással a februári 13 százalékkal szemben 15 százalékuk számol, rosszabbodástól több mint egyötödük tart. Átmeneti tőkehiány esetén a fizetési nehézségek elkerülése érdekében a legtöbb vállalkozás fejlesztései elhalasztását, pénzintézeti hitel felvételét illetve vagyontárgyai értékesítését tervezi.

Stabil beruházási aktivitás

2005-ben a hazai gazdaság teljesítménye 4,1 százalékkal, a beruházások ennek másfélszeresével nőttek az előző évihez képest. A növekedés lefutása az első három negyedévben viszonylag egyenletes volt, a negyedik negyedév teljesítménye szezonális okok miatt mérsékeltebb lett.

Prognózisunk szerint 2006-ban a nemzetgazdaság beruházásainak dinamikája, 5-6 százalék közötti lesz, bővülnek a termelő ágazatok fejlesztései és az infrastrukturális beruházások.

Márciusban a kkv szektor beruházási szándékát összegző mutató alig változott, értéke 40 százalék. A fejlesztési elkötelezettség tendenciája enyhén csökkenő. A fejlesztések megvalósítását hitelfelvétellel tervező cégek köre 46 százalékról 52 százalékra bővült.

A vállalkozások megítélése szerint fejlesztési ambícióik megvalósítását elsősorban az elégtelen belföldi kereslet, másodsorban a jövőt övező bizonytalanság, harmadsorban a finanszírozás nehézsége akadályozza. A hazai vállalkozások kapacitás előrejelzése szerint megfelelő termelési háttér a cégek felénél várható. Jelentős arányú felesleg 4 százalékuknál, kismértékű 40 százalékuknál elégtelen géppark 4 százalékuknál fordulhat elő.

Stabil inflációs várakozás

A hivatalosan mért infláció 2006 februárjában 2,5 százalékra csökkent. A defláció hátterében a ruházati termékek, a péksütemények és a baromfihús, valamint a tartós fogyasztási cikkek mérséklődő átlagára állt. A szezonális ingadozásoktól megtisztított maginfláció 0,6 százalékkal emelkedett.

Márciusban a kkv szektor 2006. évi inflációs előrejelzése hasonló a februárihoz, átlagosan 3,7 százalék. A decemberre vonatkozó prognózis szerint az év utolsó hónapjában 3,6 százalékos drágulás várható. A fenti előrejelzésekhez képest alacsony szintre, átlagosan 2,7 százalékra mérséklődött a hazai cégek saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik