Gazdaság

Hazai vállalkozók elvárásai

Elengedhetetlennek tartják a politikai konszenzus megteremtését az országgyűlési választások után a gazdasági élet szereplői.

Kétlépcsős egyeztetést folytattak az elmúlt napokban a hazai gazdasági élet és a politika szereplői az amerikai, kanadai és a brit kamarák szervezésében. Az első rendezvény egyik főszereplője, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke nem is rejtette véka alá, hogy továbbra is külföldi segítségtől reméli a megoldást egy olyan helyzetben, ahol „a racionalitás és az észérvek nem érnek semmit, érzelmi alapon van kettéosztva az ország”. Véleménye szerint a gazdasági élet szereplőinek kell kikövetelniük a változásokat a politikától, mert máskülönben Magyarország lesz az Európai Unió leggyengébb láncszeme. Demján úgy látja, hogy a nemzetközi pénzpiac már a választások másnapján határozott lépéseket vár a győztestől. Hozzá kell látni a radikális államigazgatási, gazdasági, egészségügyi és oktatási reformokhoz, a vesztesnek pedig támogatnia kell ezeket, különben már az őszre összeomolhat a gazdaság és a nemzetközi befektetők továbbállnak.

A VOSZ tízpontos programjában többek között az állami és önkormányzati kiadások lényegi csökkentése, a kiszámítható gazdaságpolitika követelése, az alkalmazotti nettóbér emelése, a szakképzés és az oktatás átalakítása, a kis- és középvállalkozásoknak ingyen tőke helyett kedvezményes kölcsönök nyújtása szerepel. Azonban az érdekegyeztetés a gazdaság szférájában sem egyszerű. Erre utal, hogy a Magyar Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetsége önálló nyolcpontos tervezettel állt elő. Ebben az olcsóbb államra, a kisebb bérterhekre, a kutatás-fejlesztési pénzek GDP-arányos megemelésére, az oktatás átalakítására, vagy a politikai konszenzus megteremtésére vonatkozó elképzelések megegyeznek a VOSZ programpontjaival.

Lehet tehát a különbözőségeket úgy is deklarálni, hogy szavakban ugyanazt mondjuk. Erről szolgált pótlólagos bizonyítékkal a nyilvános egyeztetés második fordulója, amelyen három parlamenti párt elnöke mellett a Fidesz képviseletében Varga Mihály alelnök beszélt elérendő célként a kisebb és hatékonyabb államról és a versenyképesebb gazdaságról. Az adórendszer, a közszféra reformja, a munkaerőpiac kérdései és a pártfinanszírozás átláthatósága témakörök szakértői részletezése mellett Hiller István, az Magyar Szocialista Párt elnöke a munkahelyteremtés elsődlegességéről, a K+F politikai kiemelt szerepéről és az uniós források megfelelő szerkezetű felhasználásáról beszélt.

Varga Mihály azt emelte ki, hogy az euró 2010-es bevezetése érdekében társadalmi konszenzust kell kialakítani. Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke szerint a következő két évben a pénzügyi egyensúly helyreállítása a legfontosabb, majd erre alapozva 2009-2010-ben a versenyképesség növelése. Dávid Ibolya, a Magyra Demokrata Fórum elnöke pedig arra helyezte a hangsúlyt, hogy 18 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadóra lenne szükség, miközben elengedhetetlen a gazdaság kifehérítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik