Gazdaság

Uniós bizakodás

Kedvező a globális gazdasági környezet, nőnek a beruházások, s a német fogyasztás is meglódulni látszik.

Rég nem mért szintre – 102,7 pontra – emelkedett januárban az Európai Bizottság megbízásából 33 ezer fogyasztó és 110 ezer cégvezető megkérdezése alapján összeállított gazdaságihangulat-index. A javuló hangulat hátterében elemzők szerint elsősorban a beruházások bővülése áll; a világgazdaság növekedése továbbra is robusztus, és sok jel mutat arra, hogy végre a német belföldi fogyasztás is felébred Csipkerózsika-álmából.

A gyorsuló gazdasági növekedést amúgy mi sem jelzi jobban, mint az Európai Központi Bank (ECB) óvatos sugallatai arról, hogy március 2-án tartandó ülésén ismét emelheti irányadó kamatát. A piac egyébként ezt szinte biztosra veszi, így 2,5 százalék lehet a kamatszint. Több elemző szerint nem is ez a kérdés már, hanem az, hogy a továbbiakban meddig emel a jegybank. A bankközi kamatpiac kontraktusai az idei év végére 3 százalékos irányadó kamatszintet áraztak be.

A kamatszigorítást az indokolja, hogy a drága olaj inflációs hatásai mellett immár a gazdasági növekedés inflatorikus befolyása is megjelenhet az árakban. Az eurózóna inflációja januárban 2,4 százalékra – tavaly szeptember óta nem látott magasságba – emelkedett. Az ECB becslései szerint ezen országcsoportban a GDP az idén és jövőre egyaránt 2 százalék körüli mértékben növekedhet a tavalyi 1,3 százalék után.

Az Európában mutatkozó kamatemelési hajlandóság mellett a várakozások szerint az amerikai Fed is tovább csavarja a monetáris prést. Elemzők megítélése szerint az amerikai gazdaság igencsak jó állapotban van, a növekedés meghaladhatja a várakozásokat. A további kamatszigorítások erősíthetik a dollárt. A Fed 2004 júniusa óta 14 alkalommal emelte a jelenleg 4,5 százalékon álló dollárkamatot, az ECB tavaly decemberben emelt 25 bázisponttal, míg a világ harmadik nagy jegybankja, a Bank of Japan 2001 óta nulla közeli kamatszintet tart, hogy a hét éve folyamatosan tartó deflációt visszájára fordítsa.

A dollár februárban 2,3 százalékkal erősödött az euróval szemben, s ebben nagy szerepe volt az Alan Greenspant február elején felváltó Ben Bernanke egy nyilatkozatának. Az új jegybankelnök arra figyelmeztetett, hogy a monetáris politika közbelépésének hiányában gyorsulhat az infláció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik