Gazdaság

Miben rejlik egy cég értéke?

ALAPOK. Amikor egy részvényt fundamentális alapon vásárolunk, központi kérdésként mindig az merül fel, hogy mennyit ér egy cég. Egy társaság értékét alapvetően az általa a jövőben megtermelt szabad cash-flow (pénzáramlás) határozza meg. Ez nagymértékben függ attól, hogyan a társaság használja fel a rendelkezésre álló eszközöket.

VAGYONÉRTÉK. A vagyontárgyak összértéke nem szükségszerűen egyezik az egész társaság értékével. Amennyiben a vállalat hatékonyan és üzletszerűen használja fel vagyonállományát, akkor lehet az ingatlan- és eszközállomány értékteremtő, ha nem, akkor nem beszélhetünk hatékony működésről, és hosszú távon is tetemes diszkonttal forognak a cég papírja a lehetséges szinthez képest.

INGATLANVAGYON. Egy társaságnál felhalmozott ingatlanvagyon általában egyértelmű indikátor, ne felejtsük el azonban, hogy értékelése problémás. Az „A” kategóriás ingatlanok szegmensén kívül az ingatlanvagyon tényleges értékét likviditási, méretbeli és egyéb speciális problémák korlátozhatják. Amennyiben egy társaság nem professzionális ingatlanhasznosító vagy vagyonkezelő, úgy könnyen előfordulhat, hogy a legendás ingatlanvagyon soha nem jelenik meg a részvények árában, professzionális menedzsment esetén viszont jókora tartalékokat hordoz magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik