Gazdaság

Hogyan előzzük meg a piacot?

INTÉZMÉNYEK ELŐNYBEN. Az intézményi befektetők vásárlásainak és eladásainak mozgatórugója nagyon sokszor az elemzői minősítésváltozásokban rejlik. Annak ellenére, hogy a nevesebb elemzők nagy intézményi házakat szolgálnak ki munkájukkal, néha a magánbefektetők sincsenek hátrányban. Az elemzőkhöz hasonló informáltságban viszonylag kevésszer részesül egy magyar kisbefektető, de vannak olyan események, amikor meg lehet jósolni az elemzői reakciókat. Ha ez sikerül, az nagyban megkönnyíti a befektetési döntések meghozatalát.

TÉNYDÖMPING. A kisbefektető esélyes lehet akkor, amikor fajsúlyos információk – a cég gazdálkodásáról szóló tények és tervek – koncentráltan (általában gyorsjelentés formájában) látnak napvilágot. Ha ilyenkor kiderül, hogy az aktuális elemzői konszenzust magasan meghaladó éves eredményre számíthatunk, akkor jó alkalom nyílhat a vételre.

GONDOLATMENET. Egy vártnál sokkal jobb negyedév, illetve egy attraktív terv esetén az elemzők nagy eséllyel növelni fogják eredmény-előrejelzéseiket, ami változatlan elemzési keretfeltételek mellett automatikusan magasabb célárfolyamhoz vezet. Ezek azonban csak néhány nap elteltével látnak napvilágot, addig van idő vásárolni. Minderre jó példa a tőzsde múlt heti teljesítménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik