Gazdaság

Gaucsóbor

Argentína zseniálisan képes arra, hogy latinos lendülettel, kedvező helyzetekből küzdje le magát a mélybe.












Gaucsóbor 1



Gaucsóbor 2
Gaucsóbor 3

Úgy volt, hogy világhatalom lesz, valami olyasmi, mint Ausztrália vagy Kanada, de képtelen formát adni önmagának, és elérni lehetőségeinek határait. Borilag viszont a világ ötödikje, kibocsátásának 95 százaléka asztali trutyi 4 eurós polcáron, adottságai überelhetetlenek. Magasan, 600-1200 méteren napferedőznek-vacognak az öntözött ültetvények a Kordillerák keleti, mendozai lejtőin, márpedig minél magasabbra hágsz, annál több az ultraviola, tehát annál több a kék szőlőhéji antocián, és annál nagyobb nappal-éjszaka hőmérsékleti különbsége, ami a jó illatos, savas bor mottója. Az ezt felismerő, modern borképet és high techet hozó külföldi tőke behatolt az álmos pampákra, és vagy tíz éve elkezdte fölpörgetni az argentin bort. Ezért ma már a Malbec szőlőfajta neve e szép, izgalmas és kissé kaotikus ország szinonimája.

Egy érdekes, fajtajelleges, natúr cabernet-t helyezünk a Borpultra, hozzátéve, hogy igazából ugyanennek a műhelynek a 2003-as telt, bombasztikus, kiegyensúlyozott Malbec Reserváját, ezt az ünnepi bort akartuk megzenésíteni eredetileg, de azt úgy elkapkodták a boriszákok, mint kutya a legyet. Ez a kis cabernet a hétköznapok bora, de ő is említésre méltó ám a sós-ásványos, jó kis naturális ízeivel, és közel sincs benne annyi illó, mint a komparatíve kóstolt villányi sztárborász 2003-as cabsauvjában.

Szóval a fekete, a korai Borges-novellák cserzett bőrű, milongára (ős-tangóra) késelő, hónaljszagú gaucsóira emlékeztető illatú bor ízlelve szintén nem túl komplex, szesztől csípős, telt és lágy, de nem mélyen koncentrált, kellemes holmi.

Terrazas Cabernet Sauvignon 2004 • Az alkoholédesség kellemesen vegyül az ásvány sójával • Egészen finom csersavú, meleg és tüzes karakterű bor • 2500 forint körüli áron

Tompa Imre minden hónap utolsó péntekén előadást tart a borkultúráról a Tranzit Art Café-ban (1114, Budapest, Kosztolányi Dezső tér). Február 24-én a téma: a könnyű fehérek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik