Gazdaság

Mi az ingatlanrészvény?

ELTÉRŐ UTAK. Világszerte az egyik legnépszerűbb befektetési forma az ingatlan. Az ingatlanbefektetés több módon is végrehajtható, nem csak közvetlenül, hanem közvetetten, tőkepiaci formákon keresztül is. Az utóbbi több előnnyel is jár, ezek közül a legfontosabbak a diverzifikáció és az így nyert szakértelem. A tőkepiaci befektetési lehetőségeknek több formája van.

INGATLANALAP. Magyarországon a legnépszerűbb közvetett ingatlanbefektetési forma. Az ingatlanalap befektetési jegyeinek vásárlásával a befektető egy alapkezelő által professzionálisan menedzselt ingatlanvagyonban szerez tulajdonrészt.

REIT. A Real Estate Investment Trust egy – az Egyesült Államokban bevett adókedvezményekkel segített – speciális társasági forma, amelynek részvényeit a tőzsdén vásárolhatják meg a befektetők. Praktikusan ezeket lehet tekinteni az európai ingatlanalap amerikai másának.

INGATLANCÉGEK. Léteznek részvénytársasági formában működő, ingatlanportfóliót tartó, azt folyamatosan fejlesztő, átalakító befektetési cégek. Ezek ugyan nem részesülnek a befektetési alapokat nálunk is megillető kedvezményekből, de lényegesen rugalmasabban tudnak működni. Magyarországon ilyen cég a Budapesti Ingatlan Rt. (BIF), ilyenné alakul át a Fotex, illetve ez születhet meg egy esetleges Graphisoft ingatlan IPO-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik