Gazdaság

Ketyegő hengerek

Jóllehet, a digitális órák világában már megszokott, hogy különböző trükkös, az avatatlanok számára sokszor megfejhetetlen jelkombinációkat mutató kijelzőkkel állnak elő a gyártók, a mechanikus órák esetében legfeljebb érdekes számlapokkal bűvészkednek, a mutatók létjogosultsága máig megkérdőjelezhetetlen.












Ketyegő hengerek 1



Ketyegő hengerek 2

Ketyegő hengerek 3

Extrém időmérő.Drága hóbort.

Ketyegő hengerek 4

A Cabestan nevű luxus mechanikus karóra azonban szakított e hagyománnyal: mutatói nincsenek, szokatlan számlapján hengerek jelzik külön az órákat, perceket és másodperceket. Az óra inkább a számológépek alakját idézi, működését és az időjelzés módját külön szabadalmak védik.

A kurblis, kézi felhúzású, mechanikus órát speciális tourbillonnal, vagyis forgóröppentyűvel látták el; e szerkezetet még a zsebórák korában találták ki. Akkor célja az volt, hogy a zsebben sokáig mozdulatlanul fekvő óra belső mechanikájára egy irányban ható gravitáció pontosságot rontó hatását kiküszöbölje – mostanában, a karórák korában azonban inkább az óragyártókat megkülönböztető, az egyediséget hangsúlyozó szerepe van. A Cabestan ára 220 ezer dollár körül mozog majd, és, ahogyan a különleges karórák esetében az már megszokott, limitált példányszám, mindössze 135 példány készül belőle: sárga arany, fehér arany és platina kivitelben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik