Gazdaság

Robotkefe

Bőséges kínálattal várta az információtechnológia újdonságai iránt érdeklődőket az év elején Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show.

Az idén 2,5 ezer kiállító és 130 ezer látogató vett részt a high-tech termékek seregszemléjén. A szervezők most is díjakkal jutalmazták a legleleményesebb elektronikai újdonságokat, így nemcsak az infokommunikációs kütyüket, hanem a háztartási eszközöket is. Ez utóbbiak közül ezúttal a kaliforniai iRobot cég discman alakú, ám annál azért nagyobb padlókefélő robotja, a Scooba lett a nyertes.


Robotkefe 1

Az új takarítógép. Segítség nélkül.

Az iRobot már évek óra gyárt intelligens takarítógépeket, a cég Roomba elnevezésű porszívóját – amely önállóan gurulva takarít – például három évvel ezelőtt díjazták, és nem sokkal később a tömeggyártása is beindult; azóta 1,2 milliót adtak el belőle. A Scooba hasonló elven működik mint elődje, ám nem porszívózik, hanem kefél, felmos, dörzsöl és szárít, ráadásul elődjéhez képest a nehezebben megközelíthető helyeken, sarkokban, lépcsőfokok szegleteiben és a bútorok alatt is. Elég csupán vizet és mosószert tölteni tartályába, az akkumulátorral működő gép máris bevetésre kész – egy töltéssel nagyjából 20 négyzetméter takarítására képes.

A Roombához hasonlóan ebben a robotban sincs aktív koszfelderítő készség, így hatékonyságát azzal éri el, hogy az irányításért felelős algoritmusnak köszönhetően a teljes takarítandó helyiséget átkeféli. Hátránya, hogy csak kemény felületekre ajánlják: a kárpitozott felületekkel, szőnyegekkel viszont nem boldogul – erre az iRobot a Roombát javasolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik