Gazdaság

Csőd, felszámolás, vagy végelszámolás?

CSŐDMENEDÉK. A tőzsdei sikertörténetek mellett sajnos időről időre találkozhatunk negatív fejleményekkel is, mint például most a NABI végelszámolásával. Ezt az eljárást azonban fontos megkülönböztetni a csődeljárástól és a felszámolástól. Előbbi során az adós – a csődegyezség megkötése érdekében – fizetési haladékot kezdeményez, illetve csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. Itt a cég továbbélése a cél, hitel-tőke konverzió mellett.

ADÓSMEGSZÜNTETÉS. A felszámolási eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek. Felszámolási eljárás indítható az adós, a hitelező és a végelszámoló kérelmére, vagy a cégbíróság értesítése alapján. Az eljárás megindítása még nem jelenti automatikusan azt, hogy az adós megszűnik, a hitelezők sokszor ezt az eljárást választják követelésük hatékony behajtására. Az eljárás célja viszont az adós megszüntetése.

HA MÉG MARAD VALAMI. A végelszámolási eljárás során a nem fizetésképtelen adós – a jogutód nélküli megszűnését elhatározva – kielégíti hitelezői követeléseit. A végelszámolásnál a felszámoláshoz hasonlóan megszűnik a cég, azonban itt még jellemzően marad mit szétosztani a tulajdonosok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik