Gazdaság

Instant balkon

Ha kerttel, kertkapcsolattal nem rendelkezik a lakás - márpedig nagyvárosi, emeleti ingatlanok esetében általában ez a helyzet -, akkor egy terasz, vagy erkély többé-kevésbé kárpótolja ezért az ott lakókat. Egy új találmánynak köszönhetően azonban azoknak sem kell nélkülözniük a levegőzés szabadságát, akiknek balkonjuk sincs: ezt az épületek ablakából kinyúló karosszék pótolja.

A percek alatt felállítható erkély használatához nincs szükség építési engedélyre, vagy a ház lakóinak hozzájárulására – legalábbis Berlinben nem, ahol az instant erkély kísérleti mintadarabját bemutatták feltalálói, a Realites:united nevű tervezőiroda munkatársai.


Instant balkon 1

A termék német szójátékon alapuló fantázianeve, a „reinraus” azaz „közvetlenül odakinn” pontosan tükrözi a bútordarab helyzetét. Ennek lényege, hogy egyetlen, a lakás falain belül rögzített szerkezeti egységből ülőke nyúlik ki az ablakon, amelyben kényelmesen elterpeszkedhet a külvilágra kíváncsi szemlélő.

A rendszer kivitelezhetőségének egyetlen feltétele, hogy ez a szék kiférjen a rendelkezésre álló nyíláson. Az üzembe helyezés közben a falra erősített tartóelem felszerelése igényli a legnagyobb gondosságot – ez egyrészt a lakás tartós része lesz, másrészt ehhez csatlakozik a sínekből álló, és az ülést tartó kar. A levegőzés biztonságát hagyományos biztonsági öv teremti meg, de a tetőről leeresztett hegymászó kötéllel végképp kizárható a zuhanás veszélye. A balkonfotellel a felhasználó egy, az ülés alatt elhelyezett kerék segítségével körbe foroghat, sőt, meg is billentheti azt. A formatervezők szerint az elsősorban fiatal, adrenalinfüggő városlakóknak ajánlott instant balkon tömeggyártásra kész, áráról még nincs információ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik