A Muscatello 2004 világos aranyszínű, visszafogott, nem nagyon intenzív illatú bor. Igen telt, kerek testet mutat. Ízében nemes penész megeste, töppedt szőlőszemek kései aromái csendülnek, majd a hordó benső hajlatán pihenő bor érzéki ízei, ugyanazok a szívünknek kedves tejsavak, melyek egyéb benső hajlatokból ismerősek. Érzéki ital, de nem nőies karakterű bor, mert úgy illata, mint édessége nem túltengő. És főleg, mert roppant komoly, kissé túltengő, ásványos fényű fanyar savak uralják az ízképet. E savakat tán szemére fogják hányni e bornak, nékem nincs bajom e savakkal, a savak embere vagyok. Az ásványos fényű savak a maradékcukrot, azaz természetes édességet lenyomják, mint a pedált, ami erénye a bornak. Hosszú-hosszú lecsengés. Szárazpróbája (a kiürült pohárban visszamaradó filmréteg illatnyalábja) végtelen hosszúságú, intenzív, komplex Tokaj-illatot mutat. Összefoglalva: kicsit zárt illat (az illatos név, a Muscatello mögött nincs ott a sárga muskotály könnyen érthető illata-aromája, ami szintén erénye a bornak). Intenzív, érzéki, tokajis aromák, izgalmas ízek, túltengő sav, nekem kicsit vénkisasszonyos címke, szóval nem egy teljesen kisimult, harmonikus történet. Mégis izgalmas, innivaló, príma bor, egy szabálytalan szépség a savak embereinek.
Muscatello 2004
Sav 8,3 g/l • Cukor 95 g/l • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10 fok. Egyfelől fehér húsú halak, mediterrán saláták, mozzarella, fanyar gyümölcssaláták, másfelől zsírosabb falatok, káposztás, sőt intenzívebb fűszerezésű, akár currys ételek felé is vannak szabad vegyértékei e jó bornak.