Gazdaság

Amerika újabb éve

Az Egyesült Államok gazdasága várhatóan az idén is legalább 3,4 százalékkal növekszik majd.

Valósággal úthengerként robog előre az Egyesült Államok gazdasága 2006-ban is – legalábbis ez szerepel annak a mintegy száz közgazdásznak a várakozásaiban, akik a Reuters legfrissebb felmérése során fejtették ki véleményüket a világgazdaság várható idei tendenciáiról. Mi több, az amerikai növekedési esélyeket a megkérdezettek december végén még kedvezőbbnek is ítélték meg, mint egy hónappal korábban, annak ellenére, hogy a fogyasztói kiadások terén az elemzők többsége visszaesést prognosztizál, az olaj világpiaci ára pedig továbbra is magas lesz. A 2005-re becsült 3,6 százalékos GDP-növekedés után a felmérés résztvevői erre az évre is legalább 3,4 százalékos bővülést vetítenek előre.

Ráadásul, ha lesz is egy halvány lefékeződés, az elmúlt időszak kamatemelései után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek ma jócskán van akkora mozgástere, hogy lazítson a monetáris kondíciókon, amennyiben annak szükségét látja. Az Egyesült Államokban 2004 júniusa óta 13 egymást követő alkalommal történt kamatemelés, aminek következtében az 1 százalékos kiindulási ponthoz képest ma 4,25 százalékon áll az irányadó kamatszint.

„Ahogyan a gazdaság vágtája lelassul, az infláció pedig változatlanul kedvezően alakul, a mi várakozásaink szerint a Fed a második félévben alighanem hajlik majd a monetáris szigor enyhítésére” – vélekedik David Rosenberg, a Merrill Lynch londoni irodájának közgazdásza. Egy ilyen fejleményre persze valóban csak az év második felében van esély – ha egyáltalán -, addig az elemzők többsége nem zár ki még egy vagy két további kamatemelést, s úgy vélik, hogy a Fed irányadó kamata 2006 közepén 4,75 százalékon éri majd el a csúcsot, egyesek szerint pedig meg is marad ezen a szinten legalább 2007 végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik