Gazdaság

Sikeresek voltak a nemzeti fejlesztési programok

Magyarországon a nemzeti fejlesztés és az európai ügyek területén 2005-ben történtek rendkívül előremutatóak voltak – értékelte Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a 2005. évi tevékenységüket.

Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) 2005-re stabilizálódott, létrejött a Európai Ügyek Hivatala, és a két intézmény között hatékony együttműködés alakult ki. Kifejtette: az integráció első teljes évében erőteljesen növekedett az Európai Unióval kapcsolatos kommunikáció szerepe.

A miniszter elmondta: 2005-ben az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy a parlament néhány ellenzéki képviselő szavazatával együtt elfogadta Magyarország fejlesztésének hosszú távon is meghatározó dokumentumát, az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepciót. A dokumentum jelentőségét az adja, hogy ez az ország történetében az első olyan tervezési dokumentum, amely meghatározza az emberek jövőjének, környezetének alakulását, a gazdaság kilátásait a következő 15–20 évre. Az elfogadott Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció jó alapot ad a nemzeti stratégiai kidolgozásához, elfogadásához, amelyet a jövő év tavaszán az Európai Bizottsággal kell véglegesíteni, elfogadtatni.

Baráth Etele szerint az elfogadott OFK prioritásai jelentős hatással lesznek az ország fejlődésére. Ezek között említette az emberi erőforrásokat érintő oktatást, amelynek a jövőben jelentős támogatást kell kapnia. A gazdaság területén pedig a fejlesztést, a kutatást, illetve a megújuló, nagy hozzáadott értékű gazdasági ágazatokat kell előnyben részesítenie a fejlesztéspolitikának. Mindezek mellett koncentrálni kell a közlekedési hálózat javítására is, amely az ország működése szempontjából kiemelkedő terület.

A települések fejlesztése, az urbanizáció a negyedik nagy prioritás a tervekben. Mindezek alapján a tudás, az információ, ezek megszerzésének lehetősége kiemelkedő lesz a következő években. A gazdaságban pedig a magyar kis- és középvállalkozásoknak a támogatását kell erőteljesen növelni azért, hogy a szektor megújulhasson, még versenyképesebbé váljon. A közlekedésben fontos, hogy a városközi kapcsolatok, az elővárosi hálózatok, a településeken belüli elérhetőség javuljanak, a településeken az emberek környezete, életkörülménye jobb legyen. Mindennek az üzleti környezet és néhány nagy ellátórendszer átalakításával kell járnia.

A miniszter szerint 2006-ban a 2004–2005-ben előkészített feladatok végrehajtását kell biztosítani, köztük az I. Nemzeti Fejlesztési Terv pénzügyi felhasználását. A miniszter szerint ebben az eddigi eredmények nagyon jók, 2005-ben az irányító hatóságok jól haladnak a források lekötésével, a szerződések aláírásával, illetve időarányosan a kifizetésekkel is. Jövőre ezzel párhuzamosan fel kell készülni a decentralizáció megnövekedett feladataira az intézményrendszer, a régiók megerősítésével. Az eddiginél sokkal hatékonyabb központi irányítást kell kialakítani a 2007. utáni programok megvalósítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik