Gazdaság

Hogyan szálljunk ki egy cégből?

Egy befektetés teljes élettartamát tekintve rendkívül fontos a kiszállás, idegen néven az exit. Jó időzítéssel megfelelő ár érhető el, biztosítva a befektetés teljes időtartamára vetített megtérülést. Az exit hagyományos módjai közé tartozik a szakmai, vagy pénzügyi befektetőnek való továbbértékesítés, illetve a tőzsdei kibocsátás.

EGYSZERŰ KISZÁLLÁS. Egy befektetés teljes élettartamát tekintve rendkívül fontos a kiszállás, idegen néven az exit. Jó időzítéssel megfelelő ár érhető el, biztosítva a befektetés teljes időtartamára vetített megtérülést. Az exit hagyományos módjai közé tartozik a szakmai, vagy pénzügyi befektetőnek való továbbértékesítés, illetve a tőzsdei kibocsátás. Amikor a tőzsdére lépés kizárólag részvények értékesítésével, új részvények kibocsátása nélkül zajlik, egyértelmű, hogy nem növekedési, hanem kiszállási sztoriról van szó.

ALTERNETÍV MÓDOK. Amennyiben a kiszállás még nem lehetséges, vagy egyszerűen annak kockázatát akarják csökkenteni, előkerülnek az alternatív módok. Ezek közé tartozik a társaság készpénzvagyonának osztalék útján történő csökkentése, illetve az ingatlanvagyon kiszervezése. Ezekkel a tranzakciókkal még a tényleges exit előtt készpénzhez és likvid vagyonhoz juthat a tulajdonos.

EGYÜTT SÍRUNK… A tőzsdei kibocsátások esetén az exit általában nem valósul meg teljesen, az eladók, kis részt megtartva, érdekeltek maradnak a további jó teljesítményben. Nincs ez másként a szakmai, illetve pénzügyi befektetőnek való értékesítés esetében sem, ahol a vételár egy része függ a cég jövőbeli teljesítményétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik