Gazdaság

Miért éppen akvizíció?

Egy nyereséges, jelentős cash-flow-t termelő cég életében kellemes problémaként jelentkezik szabad pénzeszközei elköltése. Erre három alapvető mód kínálkozik.

KELLEMES PROBLÉMA. Egy nyereséges, jelentős cash-flow-t termelő cég életében kellemes problémaként jelentkezik szabad pénzeszközei elköltése. Erre három alapvető mód kínálkozik.

SAJÁT FEJLESZTÉS. Az organikus út választásakor a társaság saját működésébe fektet be, akár új bankfiókok, akár új termelőüzemek létesítésével, új termékek kifejlesztésével. Ez akkor jó megoldás, ha a részvényeseknek megfelelő hozamot tud biztosítani, tehát produktív.

VEGYÜNK MÁST. Amennyiben a saját tevékenységi körében, vagy a saját piacán, országában nincsenek megfelelő hozammal kecsegtető lehetőségek, úgy marad az akvizíció. Más társaságok megvásárlása általában akkor kínál megfelelő hozamot, ha jelentkeznek szinergikus hatások (akár tudásátruházás révén is). Az akvizíciók a terjeszkedés új dimenzióját nyitják meg a vállalatok előtt.

FIZESSÜK KI. Ha fentiek közül az egyik út sem reális, akkor a társaság eljutott érett szakaszába, így a megtermelt pénzt célszerű visszajuttatni a részvényeseknek. Erre két mód van: az osztalékfizetés, illetve sajátrészvény-visszavásárlás. A társaságok ezeket általában együttesen szokták alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik