HIRDETÉS
Gazdaság

Válságban a magyar húsipar

Leállt a Falcotrade és a Borsi Hús vágóhídja, újabb jeleként a hazai húsipari cégek problémáinak. Az olasz tulajdonú Hungary Meat ugyanakkor virágzik.

Zűrös ügy


Mónos Péter neve is szóba került az azóta csalás gyanúja miatt rendőrségi üggyé vált Zalahús Rt. felszámolása kapcsán. A Zalahús előző többségi tulajdonosa, Farkas Imre az idén márciusban adta át a céget az új tulajdonosnak: az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó RE-N Kft.-nek. (A vevő többségi tulajdonosa Liechtensteinben bejegyezett off-shore cég: a Gibrela Ltd.) Ám egy hónappal az adásvétel után, március 30-án, a Zala Megyei Bíróság elrendelte a Zalahús Rt. felszámolását. A többségi tulajdonos RE-N Kft. Farkas Imre szerint Mónos érdekeltsége, amit bizonyítani is tud. Farkas állítja, hogy Mónos Péterrel és Elekes Lajossal állapodott meg, akik a szerződés aláírása előtti napon tájékoztatták, hogy a RE-N Kft. lesz a Zalahús 72 százalékának a vevője. Mónos ezt korábban cáfolta, s azt is, hogy a felszámolást Carnex-cég kezdeményezte volna. (Az 1990-ben alakult Carnex-csoport tulajdonosa Mónos Péter és Elekes Lajos, illetve a Socinter S.A.) Mindenesetre egyik cége, a Zalabaromfi Rt. bérelte a Zalahús termelő-egységeit. A Carnex-csoport forgalma tavaly meghaladta 139,9 milliárdot, ebből a baromfiipari árbevétele az 54 milliárd forintot.

Kicsi profit – Piero Pini, a Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosa tört magyarsággal így értékelte cége idei teljesítményét. Ugyanakkor a kiskunfélegyházi vágóhíd legalább félmilliárd forintos adózás előtti eredményével sokan kiegyeznének a húsiparban, sőt még a tavalyi 187 millió forinttal is. Az uniós árverseny ugyanis több hazai feldolgozó végét okozta az utóbbi másfél évben. A felszámolás sorsára jutott a Zalahús Rt., és a piaci első Pick Szeged is csak úgy tudott kimenekülni a végzetes adósságcsapdából, hogy bekebelezte a Csányi-féle Délhús. A Figyelő információja szerint a múlt héten már nem vágott a Mónos Péter érdekeltségébe tartozó gyöngyösi Falcotrade és a miskolci Borsi Hús vágóhídja. Az utóbbi cég a 2003-as szerény, 3,5 milliós adózott eredmény után tavaly – 15 milliárd forintos árbevétel mellett – már 190 millió forintos veszteséggel zárt, az elmúlt évben 12 milliárdos forgalmú Falcotrade pedig 200 millió forintnál is nagyobb ráfizetést volt kénytelen elkönyvelni. A beszállítók aggódnak, hogy hozzájutnak-e a már leadott sertések árához. Az egész húsipart megrázná, ha fizetésképtelenné válna a Mónos Péterhez köthető, évi 140-150 milliárd forintos árbevételű, s így hazánkban a második legnagyobbnak számító cégcsoport. A tulajdonos, aki lapzártáig nem válaszolt a Figyelő kérdéseire (lásd keretes írásunkat), nincs egyedül a nehéz helyzetében.

Vészjelek


Tragédiába rohan a húsipar” – állítja Jankó Ferenc, a Húsipari Szövetség elnöke. Miután tavaly egymillióval, 4 millió darab alá csökkent az állomány, a magyar sertés 10-15 százalékkal drágább a régióban jellemzőnél. A hatósági költségek, az állatorvosi vizsgálat, az állati hulladék megsemmisítésének díja, az állategészségügyi mikrobiológiai vizsgálat cégenként akár évi százmillió forintokkal is többe kerül, mint a szomszédos országok egy részében. A kényszerű költségtöbblet az érintettek szerint hatékonyság-javítással behozhatatlan versenyhátrányt okoz, így a hazai húscégek egyre gyorsabb ütemben veszítik el a piacaikat. A szektor négy éve még termelésének 40 százalékát külföldön adta el, de az export tavaly 20 százalékra csökkent. Itthon a kereskedelmi láncok az olcsó importtal zsarolják a beszállítókat, akik vagy vállalják a karácsonyi ünnepek előtti akciós dömpingben a további 10 százalékos árcsökkenést, vagy kiszorulnak az áruházakból.


Igaz, a tenyésztők szerint éppen az elavult, nem hatékony hazai feldolgozók miatt versenyképtelen a magyar hús. A hízóhiány miatt a vágóhidak mégis versenyeznek a disznóért, hogy működhessenek. A Hungary Meat Kft. 1997-ben épített kiskunfélegyházi óriásvágóhídja – Közép-Európa legnagyobb kapacitású üzemeként – műszakonként évi egymillió sertés feldolgozására alkalmas, tavaly mégis csak 332 ezret dolgozott fel. Az idei 370 ezer után jövőre már akár 400 ezer sertés vágását tervezi a cég. A szövetségi elnök Jankó Ferencnek a Hungary Meat igazgatójaként nincs is oka a panaszra, mert a cég piacaival nincs baj. Az idén 37 százalékkal tudták növeli a kivitelt, amelyből az árbevétel 70 százaléka származik. Többet is el tudnának adni a minőségi magyar húsból, de nincs elég hazai alapanyag, a társaság néhány ezer darabos sertésimportra is szorul. A vágóhíd, a növekvő hazai termelés mellett, japán, koreai, olasz, spanyol, német, román piacra is dolgozik. Az árbevétele – a tavalyi 13,6 milliárd után – a tervek szerint az idén eléri a 18 milliárd forintot. Kis szerencsével túl is teljesítheti ezt a szintet, mert a madárinfluenza hírére szerte Európában csökken a baromfi fogyasztása, és nő a sertéshúsé. Igaz, a cég eladási számaiban még nincs érezhető hatása a madárinfluenzának, a vevők ugyanis egyre kevésbé adnak a rémhírekre.

Szakosodás 


Fórián Zoltán, az Agrár Európa tanácsadó társaság igazgatója a Hungary Meat sikerét a helyes üzletpolitikának tulajdonítja. Az olcsó import ellenére azért eredményes a kiskunfélegyházi feldolgozó, mert szakosodott. Az óriásvágóhíd kifejezetten exportra, főleg a FÁK-országokba irányuló kivitelre, és csak sertés-, illetve marhavágásra, darabolásra épült 1997-ben. Az orosz piaci terveket keresztülhúzta az 1998-as pénzügyi válság, Piero Pini azonban a lehetőségekhez tudta igazítani a termelést: csökkentette a költségeket, főleg az „alvállalkozói módszerrel” a bérköltséget, és olasz kapcsolatait mozgósítva kiaknázta az uniós tagságból eredő lehetőségeket, új piacokat szerzett.

Miközben a Hungary Meatnél beértek a szakosodással, költségcsökkentéssel járó ráfordítások, és a cég egyre több nyereséggel termel, a hazai húsipar magyar tulajdonú szereplőire további megpróbáltatások várnak, s több nagy cég is padlóra kerülhet. Az elemző szerint ugyan a magyar húsipar elérte a „gödör legmélyét”, de azért még nehéz hónapok következnek. A legnagyobbaknak is csökkenteniük kell a felesleges kapacitásaikat, üzemeket kell bezárniuk. A sertéshízlalástól a sonkafüstölésig mindenféle húsipari tevékenységet végző „kombinátok” ideje lejárt. A hatékonysági versenyt csak azok a cégek élik túl, amelyek – mint a kiskunfélegyházi – egy-egy jövedelmező tevékenységre szakosodtak: vagy a vágásra, vagy a késztermék, esetleg azon belül is például csak a prémium felvágottak előállításra, mint a Wiesbauer Dunahús vagy a Kaiser’s Food.


Ajánlott videó

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Olvasói sztorik