Gazdaság

Miért érdemes külföldi részvényt venni?

HATÁROKON TÚL. A magas hozamra és nagyobb izgalomra vágyó magyar befektetői réteg egyre inkább a külföldi részvénybefektetések irányába fordul, igaz, a magyar piac jó szereplése nyomán a folyamat az elmúlt évben lassult. A külföldi befektetések számos előnyt hordoznak, azonban nem szabad megfeledkezni a hátrányokról sem.

RÉSZVÉNYBŐSÉG. A külföldi részvénybefektetések egyik legfontosabb előnye, hogy a lehetőségek széles tárházát nyitja meg előttünk. A fundamentális alapon befektetők új sztorikat kereshetnek (akár a magyar OTP-hez, Molhoz, Richterhez, Egishez hasonlóakat is), a technikai elemzésben bízók pedig a rengeteg papír sokezer alakzata közül kereshetik ki a „legbikábbat”. Másik fő előnyük a diverzifikáció, amivel a befektetők csökkenthetik a magyar piac iránti kitettségüket. Ez főleg akkor előnyös, amikor például makroproblámák miatt az országot nem kedvelik a befektetők, miközben külföldön tart a hossz.

JUTALÉKHÁTRÁNY. A kockázati tényezők között említhető, hogy a külföldi befektetések esetében nem mindig megfelelő az informáltság, illetve helyenként nincs biztosítva, hogy fontos hírekről megfelelő időpontban szerezzünk tudomást. Bármilyen külföldi befektetés esetén érdemes számolni az árfolyamkockázattal is; hiába emelkedik például az amerikai papírunk, ha közben a dollár nagyot esik a forinttal szemben. Ha magyar brókercéggel dolgoztatunk, számolni kell még a magasabb vételi és eladási jutalékokkal, ezért alapvetően nem az 1-2 napos spekulációkra érdemes fókuszálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik