Gazdaság

Árat csökkent a BKV

Átlagban 10 százalékkal emeli árait a BKV, de a napijegy olcsóbb lesz. Árcsökkentésre még a legrégibb BKV-sok sem emlékeznek.

A vonaljegyek ára 170-ről 185-re emelkedik, a havibérletért pedig 6900 forintot kell január elsejétől fizetni az eddigi 6250 helyett. A napijegy viszont 1350 helyett csak 1150 forintba kerül majd. A tanulók és a nyugdíjasok 2360 helyett 2600 forintért utazhatnak majd. Aki nemcsak BKV-val, hanem vonattal vagy busszal is közlekedik, azoknak a BKSZ-bérlet 7590 forint lesz, diákoknak pedig 2860.

Ingyenutazást sorsol a BKV

Azok között, akik még idén megveszik jövő évi bérletüket, a közlekedési vállalat ki szeretne sorsolni egy brüsszeli, egy varsói és egy római városlátogatást. Menyhért László, a BKV vezérigazgató-helyettese szerint a társaság állja majd az utazás és a szállás költségeit, valamint a helyi tömegközlekedési bérlet árát, továbbá – igény esetén – szakmai programot szervez a helyi tömegközlekedés megismerésére. A sorsolás viszont egyelőre még csak terv, mivel azt még nem engedélyezte a Szerencsejáték Felügyelet.

Adómentes lesz a bérlet

Jövőre teljes egészében adómentes juttatásként leírható lesz a helyi közlekedési bérlet (így nemcsak a budapestié, hanem a többi városban is), és mivel ez béren kívüli juttatás lesz, ezért a dolgozóknak sem kell adózni utána. Menyhért szerint a törvény 400 ezer forint értékig enged adómentes cafeteria juttatásokat, ebbe pedig az éves bérlet is belefér (ez 77 800 forint lesz).

Nyug-hat bérlet

Bevezetik a hét hónapos bérletet, amivel elsősorban a nyugdíjasok és a diákok élhetnek, a neve pedig valóban Nyug-Hat lesz. A december elsejétől június 30-ig érvényes bérlet ára hat hónapnyi lesz, de hét hónapig lehet vele utazni (innen származik a név is). A BKV tervei szerint bevezetik az iskolaéves bérletet is, ami szeptember 1-től június 30-ig lesz érvényes.

Pót-pótdíjak

Emelkednek a pótdíjak is. Az eddig 2000 helyett 2500-at kell a helyszínen adni az ellenőrnek, a csekk 7000 forintba kerül majd, 30 napon túl pedig 14 000 forintot kell befizetni. Ennél továbbra is olcsóbb lesz a gyűjtőjegy, egy tízes tömbért 1665 forintot kérnek majd a pénztárosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik