Gazdaság

Hatósági áramárat szeretne az MSZP

A Fidesz és az SZDSZ ellenkezése ellenére hatóságilag szeretnék szabályozni az áram árát a szocialisták. Az MSZP albizottságban foglalkozna az üggyel.

Hozzák nyilvánosságra!

Fidesz azt javasolja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket – közölte Pokorni Zoltán alelnök. A Fidesz javasolja egy nyolcfős, paritásos országgyűlési bizottság felállítását, amely felmérné a szerződéseket és az általuk teremtett helyzetet, majd javaslatot tenne az Országgyűlésnek, illetve a kormánynak, hogy mit tehet Magyarország saját jogi eszközeivel a megállapodások felülvizsgálatára.
A Fidesz szerint a magas villamos-energia-árak oka az 1995-ben megkötött hosszú távú áramvásárlási szerződésekben keresendő, ugyanakkor elismerte, hogy az Orbán-kormány sem tudta felbontani ezeket a megállapodásokat. Pokorni azt azonban elismerte, hogy az unió piaci szabályai nem teszik lehetővé, hogy az állam két ponton is beavatkozzon az árampiac működésébe, és a kisfogyasztók számára megállapított hatósági áron kívül beleszóljon az erőművek és a szolgáltatók közötti elszámolásba is.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága – a szocialisták szavazataival – úgy döntött, hogy az éppen módosítás alatt levő villamos energiáról szóló törvényhez módosítást nyújt be. Ebben a termelőkre vonatkozó hatósági árszabályozás lehetőségét veti fel.
A fideszes bizottsági tagok tartózkodtak a szavazásnál, mert nem tartják a házszabállyal összeegyeztethetőnek a módosító javaslatot. Ugyanis szerintük az nem a megnyitott törvényi szakaszhoz kapcsolódik.


Házbizottsághoz fordulnak


Fónagy János, a testület fideszes alelnöke a voksolás után jelezte, hogy a házbizottsághoz fordul emiatt.


Az SZDSZ sem támogatja a javaslatot. Ennek az az oka, hogy a szabad demokraták gazdaságpolitikai megfontolásokból nem értenek egyet a hatósági ár visszaállításával – jelentette ki Szalay Gábor. A képviselő azt tartaná támogathatónak, ha a termelőket tárgyalások útján önkéntes profitcsökkentésről lehetne meggyőzni.


Egymásra mutogatnak


A vitában Fónagy János hivatkozott arra, hogy a 2001-ben módosított villamosenergia-törvény 2004 elejéig a villamos energia szolgáltatás teljes területén fenntartotta a hatósági árszabályozást. Szerinte a mostani kormányoldalnak sem volt kifogása 2002 és 2004 között ez ellen a szabályozás ellen. Szerinte a jogszabály fogyasztói árképzésre vonatkozó rendelkezései fenntartják az árszabályozás lehetőségét, és a Fidesz csak azt kezdeményezte, hogy a kormány éljen ezzel az eszközzel.


Puch László, a bizottság szocialista elnöke szerint a termelői ár is hozzátartozik a fogyasztói árszabályozáshoz. A módosító javaslatban foglalt eszköz egy lehetőség csupán, amely erősítheti a kormány eszköztárát a fogyasztói árképzésben. Majd Orbán Viktor Fidesz-elnök javaslatára utalva megjegyezte, hogy az árak 10 százalékos csökkentését nem teszi lehetővé az iparág nyeresége. Szerinte az Orbán-kormány intézkedései nyomán 2000-ben a privatizációs törvényben rögzített nyolc helyett 15 százalék fölé ment az erőművek nyeresége.


Eseti albizottságot akarnak


Puch László a szavazás után indítványt tett egy, az ügyet gondozó eseti albizottság felállítására. Puch javaslatát a kormányoldal elfogadta azzal a kitétellel, hogy ha az ellenzék nem delegál tagot a testületbe, akkor az energetikai albizottság foglalkozzon ezzel a feladattal.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik