Gazdaság

Érdemes-e csúcson venni, mélyponton eladni?

KÉT SZEMPONT. Történelmi csúcsra akkor kerül egy papír, ha napi záróára meghaladja a korábbi legmagasabb tőzsdei záróárfolyamot. Történelmi mélypont az ellenkező esetben következik be. Ezekben a pillanatokban két megközelítésben célszerű megvizsgálni pozíciónkat, egyrészt technikai, másrészt fundamentális alapon.

EGYIRÁNYÚ UTCA. Történelmi mélypont esetén a legtöbb esetben mind a fundamentumok, mind a technika azonos irányba, a gyengülés felé mutat. Az, hogy a részvény még sohasem volt ilyen alacsony árfolyamon, még nem jelent beszállási pontot. Eső részvény esetén ne mi próbáljuk kitalálni a fordulat időpontját, hanem várjuk meg, amíg a piac megérzi.

FŐ A FORGALOM. Történelmi csúcs esetén a technikai oldal vizsgálatakor elsődlegesen a forgalomra javasolt helyezni a hangsúlyt. Amennyiben a papír a szokásos piaci forgalmát jelentősen meghaladó aktivitás mellett kerül új csúcsra és az emelkedést erős forgalom mellett másnap is folytatja, technikailag tovább mehet a részvény. A fundamentális oldal vizsgálatakor a papír reális, indokolható értékét kell megbecsülni. Ebben segíthetnek az elemzői minősítések. Megerősítheti vételi, vagy továbbtartási szándékunkat, ha nevesebb elemzőházak még komoly tartalékot látnak az árfolyamban.

IDŐTÁVOK. A vételi, illetve eladási döntés meghozatalakor rövid távon (pár nap, néhány hét) főleg technikai, a középtávú (több hónap) pozíció felvételekor pedig a fundamentális tényezőknek kell dominálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik