Gazdaság

Magyar lehetőségek délkelet-európai fejlesztésekben

Magyarországnak nagy esélye van arra, hogy a délkelet-európai infrastrukturális beruházásokban egy harmadik országgal együttműködve résztvegyen - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Atlanti Tanács konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A miniszter úgy vélte, hogy az infrastrukturális beruházásokon túl Magyarországnak komoly lehetősége van arra is, hogy a térség privatizációs hullámaiban, fejlesztési projektekben is versenyelőnyre tegyen szert.

Kóka János szerint kínálkozó lehetőség, hogy “ahogyan ma a térség meghatározó regionális multinacionális nagyvállalatai magyarok, ugyanígy a regionális szolgáltató, menedzsment, logisztikai központok elhelyezkedésében Magyarország legyen az első számú választandó hely” a Balkán felé.

Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója közölte: Magyarország minden számítás szerint a kelet-közép-európai térség kiemelkedően legnagyobb tőkeexportőre.

Hozzátette: a gazdasági tárca 2004. év végi adatai 4,3 milliárd euróról, a World Investment Report 2005. szeptember végén megjelent évkönyve 4,5 milliárd dollárról szól, a Világgazdasági Kutatóintézet számításai szerint pedig 2005 végére a magyar tőke állománya megközelíti a 6 milliárd eurót a térségben. Ez szerencsés esetben 2010-ig elérheti a 10-12 milliárd eurót.Összehasonlításként elmondta: a cseh érdekeltség 3 milliárd, a lengyel 2,5 milliárd, a szlovén 2,2 milliárd euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik