Gazdaság

Pénzügyi vagy szakmai befektető?

HOSSZÚ TÁV. A tőzsdén forgó vállalatok esetében is rendkívül ritka, hogy a részvények 100 százaléka közkézen legyen. A hosszú időre befektetőket két alapvető csoportba sorolhatjuk.

HASONLÓ IPARÁG. Szakmai befektetők alatt olyan társaságokat értünk, amelyek ugyanabból, vagy hasonló iparágból kerülnek ki, mint a kérdéses cég. A szakmai befektető lehet többségi, vagy kisebbségi is. Többségi részesedéskor a vertikális vagy horizontális értékláncba kerül beillesztésre a kérdéses társaság, míg kisebbségi tulajdonrész esetében inkább szakmai partnerségről (vagy még arról sem) beszélhetünk.

INTEGRÁCIÓ NÉLKÜL. A pénzügyi befektetők rövid, vagy hosszú távú befektetésként integráció nélkül igyekeznek hasznukat maximalizálni akár a cég többségét, vagy kisebb részét birtokolva. A pénzügyi befektetéseknek vannak minősítetett esetei, amikor egy adott befektető hosszú ideig rendelkezik számottevő (10 százalék feletti) részesedéssel az adott társaságban.

KISZÁLLÁS. Nyugat-Európában megszokott, hogy egy pénzügyi befektető nem feltétlenül törekszik jó megtérülésű kiszállásra, inkább az adott társaság tulajdonosi körének megszilárdítását szolgálja. Kelet-Európában gyakrabban látni, hogy az adott minősített pénzügyi befektető tőzsdén keresztüli eladással, vagy blokkban történő továbbértékesítéssel realizálja hasznát, illetve könyveli el veszteségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik