A görög győzelem hosszú ideje folyó jogi csatában született. Az Európai Bizottság már három éve jóváhagyta azt a rendeletet, amelynek értelmében a görög feta sajtot is besorolják az úgynevezett védett eredetnevű termékek közé. Németország és Dánia akkor fordult az Európai Bírósághoz, hogy nyilvánítsa semmisnek a bizottsági döntést.
A mostani döntés azt jelenti, hogy ezentúl feta sajtot – ezen a néven – csak Görögország bizonyos vidékein és csak szigorúan meghatározott gyártási szabályok betartásával lehet előállítani. A bíróság most – a korábbi bizottsági indoklásra támaszkodva – úgy ítélte meg, hogy a görög juhok és kecskék speciális tartási körülményei, valamint az ottani környezet adja a görög feta különleges ízét és aromáját.
Az EU-ban Görögországon kívül többek között Németországban, Franciaországban és Dániában állítanak elő a görög fetához hasonló sajtot, amelyet ugyanezen a néven forgalmaznak. A görög gyártók régóta kifogásolták ezt a gyakorlatot, mert a feta eredetileg mintegy 6 ezer éve Görögországban gyártott különleges juhsajt, a másutt gyártott változatok többsége viszont tehéntejből készül. Érvelésük szerint – amivel a brüsszeli bizottság is egyetértett – ez utóbbi termékek feta néven történő forgalmazása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.
