Gazdaság

Trendtörésteszt

Heves korrekción esett át a múlt héten a tőzsde, s egyre több jel utal a csúcsszéria megszakadására. A kulcs a pénzáramlás iránya, ez pedig leginkább az olajár és a kamatszint függvénye.


Trendtörésteszt 1

Korrekció vagy trendváltás? Mint mindig, amikor új csúcs után visszaesik a tőzsde, most is erre az alapvető kérdésre keresik a választ az elemzők és a befektetők. Az elmúlt két évben mindig az derült ki pár hét után, hogy az előbbiről volt szó. Ez az esés azonban egy kicsit más, mint a többi – lehet, hogy most nem hetek kérdése lesz a korábbi csúcsok újbóli meghódítása.

Mára minden tőzsdés megtanulta, hogy a budapesti piac egy meglehetősen kis csepp a befektetési célpontok tengerében. A BUX mozgásának trendjét elsősorban az dönti el, hogy a feltörekvő piacokon befektető alapok vásárolnak vagy nem. (Szerencsére a fejlett piaci, illetve globális alapok is vesznek már csekély aránnyal magyar papírokat.)





Trendtörésteszt 2
Intő jelek
A feltörekvő piaci pénzcsapot utoljára március végén zárták el a befektetők, akkor másfél hónap után ismét beindult a pénz-folyam. A helyzet azonban ma legalább 4 ponton különbözik a tavaszitól:
1. Minden korábbinál több spekulatív pénz ücsörög feltörekvő piaci részvényekben.
2. A komolyabb piacok 10-30 százalékkal feljebb vannak, mint május elején.
3. A Federal Reserve nem fejezte be kamatemeléseit, a természeti csapások sem tudták annyira fékezni az amerikai gazdaságot, hogy csillapodjanak a monetáris szigorítással kapcsolatos várakozások.
4. A kamatszint nemcsak „túl az Óperencián” kacsint felfelé, Európában is most van a legnagyobb valószínűsége annak, hogy felfelé mozduljon a két éve változatlan alapkamat. Japánból is hasonló hangok hallatszanak.

Trendtörésteszt 2
Trendtörésteszt 4

Ahhoz, hogy vásároljanak, két dolog kell: pénz és alapkezelői akarat. Az elmúlt hónapokban egyikben sem volt hiány. A befektetők egyre több pénzt hordtak az alapokba, a portfóliómenedzserek pedig azt látták, hogy a többi alap is vadul vásárol, így aki nem akart lemaradni a hozamversenyben, az ugyanígy tett. Hol ezt, hol azt, de vettek. Néha Ázsiába, máskor Latin-Amerikába, megint máskor pedig a feltörekvő Európába ment több pénz, hol egyik, hol másik szektorba, részvénybe, de senki sem panaszkodott: jutott mindenhová elég.

HEVES VÁLTÁS. Aztán a múlt héten egy meglehetősen heves fordulatot láttunk. Néhány nappal korábban még azt jelentette az Emergingportfolio.com – az alapok pénzáramlásait regisztráló és összesítő cég -, hogy heti szinten rekordösszeget toltak be a befektetők a feltörekvő alapokba, viszont a múlt pénteken már napi rekordkivétet mértek. Ekkor a BUX már harmadik napja szánkázott a lejtőn, így elképzelhető, hogy az előző napok eladási hullámától megijedt „remegő kezű” befektetők akcióját láttuk. Persze azt sem lehet kizárni, hogy ez csak a kezdet volt.

A feltörekvő piaci pénzcsapot utoljára március végén zárták el a befektetők, akkor másfél hónapig tartott a pénzkivonás. A kiváltó ok egyértelmű volt: váratlanul megugrottak az amerikai kötvényhozamok. Aztán a kötvénypiac magához tért, s ismét kinyílt a pénzcsap. A májusban csendesen csörgedező patak a nyár végére komoly pénzfolyammá változott. Szóba sem került újabb korrekció. Tavasz óta azonban sok minden megváltozott (lásd külön), ami inkább a trendváltás esélyét erősíti.

„A hiperoptimista hangulatnak láthatóan vége, s fundamentális megfontolások alapján kevés az esély arra, hogy innen további jelentős emelkedést produkáljon a hazai tőzsde” – mondta a Figyelőnek Samu János, a ConCorde Értékpapír Rt. makrogazdasági elemzője. Szerinte gyökeres fordulatot hozhat a külföldi befektetők hozzáállásában az amerikai 10 éves kötvények hozamának nagyobb mértékű emelkedése. Ez ugyanakkor még nem olyan mértékű, hogy a nemzetközi befektetők már vonzóbbnak tartanák pénzüket ott fialtatni. Ami azt jelenti, hogy az eddigi eladások inkább pszichológiai jellegűek – a tőzsdén is alapigazság, hogy jobb félni, mint megijedni.




Trendtörésteszt 2

Technikailag is túl a csúcson


Jelentősebb visszaesés előszeleként fogható fel a múlt heti BUX-megingás – a technikai elemzés eszközei legalábbis ezt valószínűsítik. Ez a módszer matematikai elméletekre alapozva vizsgálja a múltbeli árfolyamváltozásokat, grafikonokat, trendvonalakat, mozgóátlagokat, s még egy sor különféle eszközt használ annak érdekében, hogy minél pontosabb előrejelzést lehessen adni a jövőbeli mozgásokról. Háda Bálint, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a tőzsde rövid időre akár felfelé is veheti útját, de a technikai elemzés különféle indikátorai alapján nagy valószínűséggel hamarosan 21,5 ezer pont közelébe esik az index. Ennél a szintnél körülbelül 1 ezer pontos emelkedés valószínűsíthető, azonban onnan ismét csak az alacsonyabb régiókba vezethet az út, egészen a lélektani 20 ezres határig. „Ez előreláthatóan a következő két-négy hétben lejátszódhat, s ha a 20 ezer pontos határ is sérül, akkor 18,5-19,0 ezer lehet az újabb állomás” – mondja Háda, aki szerint 2006 elejére prognosztizálható egy felfutás körülbelül 21 ezer pontig. Ez azonban ismét átmeneti lesz, jövő tavaszra, nyár elejére a BUX valószínűleg közeledni fog a 2003 májusában megkezdett lassú növekedés által kijelölt trendvonalhoz, amely több ezer ponttal alacsonyabban található jelenlegi szintjénél.

Trendtörésteszt 2
Trendtörésteszt 4

Igen fontos tényezőnek számít az olajár is, több oldalról befolyásolhatja a trendet. Érdekes, hogy a folyamatosan növekvő energiaárakat sokáig a tőzsdei hossz egyik legfőbb ellenségének tartották a szakértők, ma viszont sokkal árnyaltabb a kép. Azok a félelmek, hogy a hirtelen drágulás inflációt gerjeszt, és visszaveti a növekedést, ma már láthatóan túlzóak voltak. A magas olajár viszont több oldalról is táplálta a tőzsdei bikát. Egyrészt a feltörekvő piacok olajban gazdag szegmensében a gazdaság élénkülését, az állami bevételek növekedését, a fizetési mérleg többletét – összefoglalva: az országkockázat csökkenését – váltotta ki. Emellett egekbe emelte az olajcégek profitját, s akkor még nem beszéltünk olyan apróságokról, hogy az olajból született arab és norvég dollármilliárdok keresik a világon a lehető legjobb befektetési lehetőséget. Ennek pedig része van abban, hogy a pénzcsap nehezen záródik el.

Így aztán az olajár esetleges visszaesése már inkább kockázati tényezőnek számít. A múlt héten érkeztek is óvatos hírek arról, hogy csökken a világ olajéhsége, a fekete arany ára a Katrina hurrikán okozta csúcshoz képest már 15 százalékot csúszott vissza. A további áresés csökkentené a befektethető pénzmennyiséget, valamint ronthatná az olajfüggő országok megítélését. Ez a magyar piacot főleg a Richteren keresztül érintheti: elég egy apró pletyka arról, hogy Oroszországban csökkennek az állami kiadások, az a magyar gyógyszergyár árfolyamát bedöngölheti. Ugyanígy elég egy váratlan csökkenés a finomítói árrésben, és a Mol kurzusa sokkal lejjebb találhatja magát. S akkor még meg sem említettük a hazai makrokockázatot. A feltörekvő piacok kockázati prémiuma ma rendkívül alacsony. Ha ez emelkedni kezd, akkor elzárul a pénzcsap, a figyelem az államháztartás problémáira irányulhat, meginog a forint, felélednek a kamatemelési várakozások. Ez az egész piacra nézve kedvezőtlen, de az osztalék alapon értékelt Magyar Telekomra különösen.







Trendtörésteszt 8

Trendtörésteszt 9
Samu János, ConCorde. Kevés az esély a tőzsde további nagy emelkedésére, ám az eddigi eladások inkább pszichológiai jellegűek.
Trendtörésteszt 4

MEGOSZTOTT ELEMZŐK. Korántsem biztos persze, hogy mindez – legalábbis rövid távon – valóra válik. Jó esély van arra, hogy stabil periódus következik, ahol az alapkezelők a partvonalra húzódnak. A negatív forgatókönyv bekövetkeztének valószínűsége ugyanakkor jóval nagyobb 22 ezer pontos tőzsdeindexnél, mint volt 18 ezresnél. Probléma, hogy a piac értékelési szintjéről homlokegyenest ellentétes vélekedéseket hallani: az elemzők egy része szerint még mindig olcsók a magyar részvények, mások szerint enyhe túlértékeltség látszik. A piaci szereplők abban viszont messzemenőkig egyetértenek, hogy a pszichológiai tényezők szerepe nő, és egyre inkább érdemes odafigyelni a technikai elemzésekre is. A trendet viszont továbbra is ugyanaz a fő tényező dönti el: az, hogy a tárgyalt hírek, árelmozdulások és várakozások hatására mi lesz a pénzáramlással. Továbbra is vesznek a befektetők, vagy megkezdődik egy komolyabb pénzkivonás? Egy bizonyos szintig ugyanis az alapkezelők még tudják változtatni a részvényarányt. Ha viszont az áramlás iránya egyértelmű, csak sodródni tudnak vele: amíg befelé ömlik a pénz, drágán is vesznek, ha kifelé megy, kénytelenek bármilyen szinten eladni.





Trendtörésteszt 2
Újabb bármibe fektető alap
Benne van a levegőben a tőzsdei áresés, amit az is jól mutat, hogy épp a héten jelentette be új abszolút hozamú alapjának bemutatkozását a legnagyobb nem banki hátterű alapkezelő cég. A ConCorde VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap a második ilyen hazai instrumentum, amely rövidre is eladhat (short pozíciókat is felvehet) azért, hogy a befektetők számára rossz piaci körülmények között is magas hozamot nyújtson. Vagyis bármikor dönthet úgy, hogy esésre játszik. Az alap bemutatóján Szabó László, a ConCorde Alapkezelő vezérigazgatója több olyan piaci helyzetet is felsorolt a közelmúltból, amelyet csak az abszolút alapok tudtak kihasználni. A hazai alapok döntő többségénél a befektetési politika nem ad nagy szabadságot az alapkezelőnek: a kötvények futamidejével, vagy a részvényaránnyal csak szűk sávban tud játszani, rossz piacon törvényszerűen gyenge hozamot ér el, legfeljebb kicsivel jobbat a viszonyításhoz használt indexnél. Az abszolút alapoknál alig van megkötés, a befektetési lehetőségek tárháza szinte korlátlan (Figyelő, 2005/39. szám). Az új ConCorde-alap érdekessége, hogy a befektetési döntéseknél Magyarországon először ad azonos súlyt a fundamentális mellett a technikai elemzéseknek. A kockázatot azonban behatárolják; a származtatott kifejezés az alap nevében nem azt jelenti, hogy hatalmas tőkeáttéttel működnek. A név felvételét mindössze az tette szükségessé, hogy a szabályozás értelmében csak az ilyen alapok vehetnek fel short pozíciót. Az alap nyilvános forgalmazása a jövő héten kezdődik.

Trendtörésteszt 2
Trendtörésteszt 4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik