Gazdaság

Eltérő képletek

A tőzsdei gépipari társaságok kilátási jelentősen különböznek.
Növekedési sztori van kibontakozóban a Linamarnál, ezzel szemben a NABI részvényénél annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a kurzus trendszerűen tovább süllyed. A Rába esetében akár komoly fordulat is körvonalazódhat, amelynek esetleges beérése attraktív befektetési célponttá teheti a papírokat. A legfontosabb kockázati tényezők között az exportőrök szempontjából fontos dollár/forint árfolyam, emellett az acél- és nyersanyagárak alakulása emelhető ki.

Jelenleg négyéves csúcson, emelkedő trendben mozog a Linamar-részvény árfolyama, miután több intézményi befektető felülsúlyozta portfóliójában e papírokat. A társaság nehéz helyzetből indult, 2004-ben egy korábban nagy várakozásokkal beharangozott, tetemes beruházást kívánó megrendelés leállása stratégiai változtatásokra késztette. A kihasználatlan kapacitásokat az iparági környezet mérsékelt javulásával párhuzamosan, a szerződéseket kedvezőbb pozícióból újratárgyalva sikeres, felfutóban lévő új projektekkel ellensúlyozta a vállalat. A második negyedévben a nettó nyereség közel hétéves csúcsra került, a korábban optimistának látszó éves tervek túlteljesítésének reményét sugallva.

A Rába-részvénnyel – az árfolyam hosszú csökkenő trendje után – immár több mint egy éve sávosan kereskednek, mivel a dollárerősödéshez köthető hirtelen vételeket több, hosszabb ideje papírban ücsörgő befektető kiszállásra tartja alkalmasnak. A társaság nehéz időszakot tudhat maga mögött, a tartósan veszteséges működés teljesen új alapokra helyezett stratégiát követelt meg a vállalat vezetőitől. A múlt év végére lezajlott a fedezetalapú portfóliótisztítás. Az acélárindex bevezetésével és bizonyos termékek listaárának módosításával átszabták a költségstruktúrát, a tavasszal meghirdetett irányvonalak a speciális beszállítói szerep elérését célozták meg. A kiválasztott szegmensekben felfuttatott sorozatgyártás révén szembetűnően emelkedtek az értékesítések az elmúlt negyedévekben, fokozatosan csökkent, de még mindig számottevő az üzemi veszteség.

Az egykoron hatalmas sztoriként eladott buszgyártó, a NABI részvényesei a hitelezőkkel történő tavaszi megállapodás után az átalakuló tulajdonosi szerkezet miatt már semmiképpen sem részesülhetnek komolyabb mértékben a vállalat esetleges későbbi talpra állásából. A többségi részesedéssel rendelkező, felszámolás alatt lévő Első Magyar Alap kezében lévő pakett kisebb tulajdonosokhoz kerülése egy újabb spekulatív részvény aktívabb kereskedését eredményezheti, az emelkedés tere viszont változatlanul limitált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik