Gazdaság

Pancsolt boroktól tart az EU

Garanciákat kér az Európai Unió illetékes bizottsága arra, hogy hamisított borok nem kerülnek a krízislepárlásra felajánlott, 500 ezer hektoliteres magyar bormennyiségbe – értesült a Világgazdaság.

Információk jutottak el ugyanis Brüsszelbe arról, hogy Magyarországon pancsolt borkészletek vannak. Az FVM az üggyel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem adott. A lap értesülései szerint a tárca eddig nem tudta felmutatni Brüsszelben a megfelelő biztosítékokat. Ez az oka annak, hogy az illetékes bizottság érdemben nem tárgyalta a krízislepárlási kérést, holott az már kétszer is szerepelt a tervezett napirenden. A testület október 11-én tartja következő ülését.

Magyarország a tavalyról származó hazai borfeleslegek egy részének eltüntetése érdekében kért uniós segítséget. A piaci szereplők az EU-s beavatkozástól a nyomottnak tartott, 30–80 forintos idei kilogrammonkénti szőlőfelvásárlási árak emelkedését is várták. Összesen 400 ezer hektoliter asztali és a 100 ezer hektoliter minőségi bor krízislepárlására igényeltünk uniós támogatást. A korábbi nyilatkozatok szerint a felajánlott mennyiség 60-70 százaléka a kunsági (alföldi) borvidékről származott, amelyet szakértők borhamisítási szempontból a legveszélyeztetettebb hazai területnek tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik