Gazdaság

2,6 milliárddal csökkent a külkereskedelmi hiány augusztusig

admin
admin

2005. 09. 30. 09:44

Idén az első héthónapban a behozatal 4,4 százalékkal l 28,8 milliárd euróra nőtt, míg a kivitel 9,3 százalékkal 27,3 milliárdra nőtt. Így a külkereskedelmi mérleg hiánya 1,5 milliárdra csökkent, amely 2,6 milliárd euróval alacsonyabb a tavalyi január-júliusi hiánynál.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a növekedési ütem értékelésekor figyelembe kell venni, hogy mind a kivitel, mind a behozatal esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően az import értéke szokatlanul magas, az exporté pedig április végéig alacsony értékű volt, majd azt követően ugrásszerűen nőtt. Az import változásánál számolni kell a márciusi és az áprilisi forgalomban a csatlakozási elővásárlások értékével, míg a májusi és a júniusi forgalomban egyszeri hatásként jelentkező átmeneti tételek elszámolásával, amelyek idén együttesen több mint 4 százalékponttal mérsékelték a behozatalnak az időszak egészére számított növekedési ütemét.

A cserearányromlás legfontosabb tényezőjét az exportban a nagyobb részesedésű gépek és szállítóeszközök kereskedelmében tapasztalt 4 százalékos árszintcsökkenés jelentette. A gépjellegű forgalmon belül szinte valamennyi termékcsoport árszintje mérséklődött. A legjelentősebb csökkenés az irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések, valamint a villamos gépek és készülékek kereskedelmében volt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel 4 százalékkal bővült, az onnan feladott behozatalé ezzel szemben hasonló mértékben mérséklődött. A régi tagállamok viszonylatában az export volumene változatlan maradt, míg az import – meghatározóan a tizedével mérséklődő gépjellegű behozatal következtében – 6 százalékkal csökkent.

A kivitel indexe a teljes külkereskedelmi forgalmunkból 10 százalékos részaránnyal rendelkező új tagállamok esetében is magasabban alakult a behozatalénál (135, illetve 106 százalék).

Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 27, a behozatalé 20 százalékkal nőtt. A reláción belül az ázsiai országokból érkező termékek forintértéke 36 százalékkal emelkedett, s az Európai Unión kívüli európai országokba irányuló exporté is jelentősen, 34 százalékkal növekedett. Ez utóbbi relációval folytatott kereskedelemben az import folyó áron számított növekedése mindössze 5 százalékot tett ki, miután az energiahordozókat jelentős értékben szállító Oroszország vonatkozásában keletkezett importnövekményt jelentős részben ellensúlyozta a svájci viszonylatban tapasztalt több mint 40 százalékos értékcsökkenés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.