Gazdaság

Ecostat: mérséklődött a lakosság pesszimizmusa

admin
admin

2005. 09. 29. 11:15

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexe 2005 harmadik negyedévében 42,4 százalék, ami kis mértékű növekedés a második negyedévihez képest.

A lakosság összevont konjunktúra indexe az elmúlt időszakban nem változott jelentősen, több mint egy éve 41-42 százalék között ingadozik. 2005 augusztusában – a májusi eredményekhez hasonlóan – a háztartások átlagosan a közepesnél némileg rosszabbnak tartják anyagi helyzetüket. A háztartások csaknem 40 százaléka pénzügyi helyzetében nem észlelt számottevő változást, 16 százalékuk számolt be javulásról, ami kedvezőbb, mint az előző negyedévi 13 százalékos arány.

A válaszok jól mutatják, hogy az átlagkereset alakulása mögött – ami az életszínvonal alakulásának fontos összetevője – mennyire nagy különbségek húzódnak meg, és a mai differenciált társadalmi helyzetben csupán az átlagok alapján nem célszerű mélyebb következtetéseket levonni. A jelentős reálbér-emelkedést mutató két évben (2002-ben 13,6 százalékos reálbér emelkedés, 2003-ban 9,2 százalékos reálbér növekedés) a lakosság saját helyzetéről alkotott képe összességében romlott. 2004-ben, amikor viszont a reálbér csökkent, a lakosság helyzetmegítélése javult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.