Gazdaság

Ecostat: mérséklődött a lakosság pesszimizmusa

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexe 2005 harmadik negyedévében 42,4 százalék, ami kis mértékű növekedés a második negyedévihez képest.

A lakosság összevont konjunktúra indexe az elmúlt időszakban nem változott jelentősen, több mint egy éve 41-42 százalék között ingadozik. 2005 augusztusában – a májusi eredményekhez hasonlóan – a háztartások átlagosan a közepesnél némileg rosszabbnak tartják anyagi helyzetüket. A háztartások csaknem 40 százaléka pénzügyi helyzetében nem észlelt számottevő változást, 16 százalékuk számolt be javulásról, ami kedvezőbb, mint az előző negyedévi 13 százalékos arány.

A válaszok jól mutatják, hogy az átlagkereset alakulása mögött – ami az életszínvonal alakulásának fontos összetevője – mennyire nagy különbségek húzódnak meg, és a mai differenciált társadalmi helyzetben csupán az átlagok alapján nem célszerű mélyebb következtetéseket levonni. A jelentős reálbér-emelkedést mutató két évben (2002-ben 13,6 százalékos reálbér emelkedés, 2003-ban 9,2 százalékos reálbér növekedés) a lakosság saját helyzetéről alkotott képe összességében romlott. 2004-ben, amikor viszont a reálbér csökkent, a lakosság helyzetmegítélése javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik