Gazdaság

Elbizonytalanodott a piac

A bejelentett új hiánycélok nem lepték meg a piacot, viszont jelentős zavart okozott, hogy a kormány nem jelölt meg új céldátumot az euró hazai bevezetésére – nyilatkoztak elemzők azután, hogy a pénzügyminiszter közölte: idén 6,1, jövőre pedig 4,1 százalékos lesz a GDP-arányos hiány.

Hirtelen bizonytalanságot okozott a pénz- és tőkepiacokon Veres János bejelentése, amelyben gyakorlatilag hivatalosan megerősítette azokat a piaci várakozásokat, amelyek az idei és jövő évi hiánycélok tarthatatlanságára vonatkoztak – mondta el a FigyelőNet kérdésére Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője. A pénzügyminiszter egyben azt is beismerte, hogy a kormány felülvizsgálja az euró 2010-es bevezetésének esélyét, amit a piaci szereplők egyértelműen úgy fordítottak le, hogy a kormány végleg feladta az eddigi céldátumot.

Mindez persze nem okozott óriási meglepetést a befektetők körében, de maguknak a tényeknek a kormányzati beismerése drámai bizonytalanságot okozott minden részpiacon. Az állampapírpiacon 20-30 bázispontos hozamemelkedés következett be, az euróval szemben a 250-es árfolyamig is gyengült a forint, és a tőzsdére átszivárogva hirtelen 500-600 pontot esett a BUX index is.

Egyet most szinte biztosra lehet venni – mondták el piaci körökből –, a mostani zuhanás csak a hazai eseményeknek köszönhető, miután a nemzetközi hangulat továbbra is optimista. A zuhanást enyhíthette volna az, ha a kormány új euróbevezetési céldátumot jelölt volna meg – tette hozzá Bónis Miklós -, ennek hiányában viszont bizonytalanságban maradtak a befektetők.

Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az idei 6,1 százalékos és a jövő évre kitűzött 4,7 százalékos hiánycél azt jelzi, hogy a kormány elkötelezettsége minimális az euró 2010-es bevezetése mellett. A bejelentés nyomán az euró árfolyama 250-252 forintig is gyengülhet, de a devizaalapú hitelek törlesztő részleteire ennek még nincs érdemi hatása – mondta. Az elemző úgy véli: a forint gyengülésében szerepet játszhat az is, hogy Orbán Viktor is az euró 2013-2016-os bevezetéséről beszélt kedden.

A magyar kötvények hozama viszont továbbra is vonzó marad a befektetők számára, ezért kötvényeladási hullámtól nem kell tartani – mondta el Lányi Bence. Véleménye szerint azonban a pénzpiaci mozgások következményeként a jegybanki alapkamat nem csökken tovább, esetleg 25 bázisponttal emelkedhet is.
Más elemzői vélekedések szerint a forint már hosszabb ideje túlzottan erős volt, és egy ilyen helyzetben csak egy szikra kellett ahhoz, hogy tartósan gyengüljön. Pintér András, az IEB elemzője ugyanakkor úgy vélte, hogy a gyengülés mértéke nem lesz jelentős, és a következő napokban 250 forint körüli euró-árfolyammal számolhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik