Gazdaság

Bécsbe költözhet a Pécsi Sörfőzde

A Pécsi Sörfőzde Rt. fontolóra veszi, hogy 2-3 éven belül elköltözteti gyárát a baranyai megyeszékhelyről, ha nem tud megállapodni a várossal a jelenleginél kedvezőbb vízdíjról.

Szeretnénk Pécsett maradni, nem akarunk bezárni, ám ha továbbra is a versenytársainknál rosszabb feltételek mellett termelhetünk, kénytelenek leszünk a nagy múltú üzemet Bécsbe áthelyezni és a cégnél jelenleg dolgozó mintegy 190 embert elbocsátani – mondta Csengő András, a cég ügyvezető igazgatója

Az ügyvezető azt követően nyilatkozott, hogy a város közgyűlése csütörtökön 4,6 százalékos vízdíjemelésről döntött. Ennek értelmében a vállalatnak, mint nagyfogyasztónak, október 1-jétől köbméterenként, áfa nélkül 629 forint helyett 657 forint víz és csatornadíjat kell fizetnie. Csengő András közölte: versenytársaik ezen ár feléért jutnak a sörkészítéshez nélkülözhetetlen ivóvízhez, és ez súlyos hátrányt jelent az amúgy is kiélezett hazai sörpiacon. Még akkor is, ha a Pécsi Sörfőzde 250 ezer köbméter vízigénye mintegy 40 százalékát saját kútjaiból fedezi.

Immár három éve folytatunk tárgyalásokat a várossal a kedvezőbb vízdíj érdekében, eredménytelenül. Most szeretnénk újra tárgyalóasztalhoz ülni, remélem, a közeljövőben nagyobb sikerrel járunk. Reménykedünk azért is, mert a vízszolgáltató többségi tulajdonosa az önkormányzat – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Toller László polgármester a közgyűlés csütörtöki ülésén számolt be arról, hogy a Pécsi Sörfőzde Rt. tulajdonosai jelezték: ha nem csökken a soproni mértékére a számukra szolgáltatott víz díja, elköltöztetik a gyárat Pécsről. Erre úgy reagált, hogy sem őt, sem a várost nem lehet megzsarolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik