Gazdaság

Ecostat: 350 milliárdos megtakarítás kell

Az Ecostat gazdaságelemző intézet szerint 350 milliárd forintos megtakarításra lenne szüksége a kormánynak, hogy teljesíteni tudja a 4,6 százalékos államháztartási hiánycélt. Az idei GDP-növekedés 3,7 százalékos lehet.

Az Ecostat közleménye szerint a hazai gazdaság fejlődését egyensúlyi problémák befolyásolják. Az államháztartás hiányának mérséklése kormányzati beavatkozást igényel. A központi költségvetés a tárgyalt időszakban 769, a társadalombiztosításai alapok 272 milliárd forintos deficitet halmoztak fel.

Az államháztartás hiánya már a GDP 4,5 százalékát éri el. Mivel a deficit GDP-arányosan már így is közelíti a kormány által tervezett 4,6 százalékos éves célt, az elkövetkezendő hónapokban többletet kell elérni. A kitűzött deficit teljesítéséhez mintegy 350 milliárd forintos megtakarítás szükséges.

A kockázatos elemek közt legnagyobb súllyal idén is az áfabefizetések alulteljesítése, valamint a központi költségvetési szervek tervezettnél nagyobb kiadásai állnak.

Az Ecostat szerint idén az első félévben a magyar gazdaság gyorsuló ütemben fejlődött, a termelés és a beruházás növekedése a második negyedévben meghaladta az első háromhavi értéket. A világgazdasági konjunktúra a múlt évihez képest valamelyest mérséklődött, ennek ellenére a magyar gazdaság az első félévben dinamikusan növekedett.

A prognózis szerint 2005-ben a bruttó hazai termék (GDP) átlagos éves növekedése 3,7 százalékot érhet el. Az intézet a második félévre az export, a beruházások és a lakossági fogyasztás eddigi ütemének fennmaradásával számol.

Az Ecostat arra számít, hogy kedvezően alakul idén az infláció. Az év végén némileg konszolidálódhat az olajpiac, és az év során elszenvedett sokkhatások következményei kikerülnek az árszintből. A forint ugyan némileg gyengülhet, ez azonban jelentősen nem veszélyezteti az inflációs célt. Éves átlagban 3,7 százalékos inflációra számítunk, év végén 3,8 százalék körül alakulhat a 12 havi árindex. A fogyasztói árak a jövőben tartósan alacsony szinten stabilizálódhatnak.

A jegybanktól 25–50 bázispontos kamatcsökkentés várnak a gazdasági szakértők. 2006-ban az árfolyam jelenti a monetáris politika szűk keresztmetszetét. A jövő évben gyengébb árfolyam és a környező országokéhoz hasonló irányadó kamatszint miatt kismértékű kamatvágással számolnak. 2006 végéig az alapkamat 5 százalék körülire csökkenhet. A forint árfolyama az euróval szemben várhatóan gyengül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik