Gazdaság

Uniós pénzből kármentesít a Dunaferr

Európai uniós és állami támogatással végzi el a Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. a talaj-és talajvízszennyezés kármentesítését. A projekt megvalósítására pályázaton 1,2 milliárd forintot nyert – közölte az MTI-vel szerdán a Dunaferr Rt. PR menedzsment vezetője.

Várkonyi Zsolt elmondta: a szennyező anyagok eltávolítását egyedülálló biológiai módszerekkel, környezetbarát módon, károsanyag kibocsátás nélkül végzik el 2010 végéig. Információja szerint a pályázati ciklus 2008. június 30. -ig tart, azt követően önerőből folytatják majd a munkálatokat a teljes kármentesítés eléréséig azokon a részterületeken is, amelyeken a munkálatok pályázati pénzből nem finanszírozhatók.

A kialakult környezeti károkra egy 2000.-ben elvégzett állapotfelmérés során derült fény, amikor a mérési eredmények jelentős talaj-és talajvíz szennyezést mutattak ki a kokszoló területén. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség három évvel később kötelezte a vállalkozást a részletes tényfeltárás elvégzésére. Az akkori talaj, és talajvízvizsgálatok a kokszgyártás melléktermékeként évtizedekkel korábban előállított szerves vegyületek határérték feletti koncentrációját mutatták ki – közölte Várkonyi Zsolt.

Az Európai Unió és a magyar kormány által kiírt és az idén augusztusban megnyert pályázat lehetővé tette a kokszoló legproblémásabb területein a kármentesítés finanszírozását.

A támogatási szerződést várhatóan október második felében írják alá, a kármentesítési munka pedig a jövő év elején kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik