Gazdaság

Sokallják a jövedéki adó emelését a sörgyártók

admin
admin

2005. 09. 21. 15:15

A Magyar Sörgyártók Szövetsége túlzott mértékűnek tartja a sör jövedéki adójának tervezett 20 százalékos emelését – hangoztatta Kiss Elemér, a szövetség elnöke.

A szövetség ezért tárgyalásokat kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal a tervezett adóemelés mértékének csökkentéséről. A tárgyalásokra előre láthatólag a jövő héten kerül sor – mondta Kiss Elemér.

Az elnök szerint az adóemelést a gyártók kénytelenek lennének a fogyasztókra hárítani, ami az államnak adóbevétel kiesést jelentene, mivel tovább csökkenne a magyarországi sörfogyasztás. Tavaly a sörfogyasztás 10 százalékkal csökkent a sörszövetség tagvállalatainál. Az összfogyasztást tekintve Magyarországon a csökkenés mértéke 2 százalékot tett ki. A két arányszám közti különbséget az import sörökkel pótolták a fogyasztók – jelezte Kiss Elemér. Tavaly 7,2 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon, az idén ennél kevesebbre számítanak, ám a csökkenés mértékéről az elnök még nem tudott pontos prognózist adni.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének tagvállalatai a múlt évben a szakértők szerint mintegy 120 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el. Az árbevétel a fogyasztáscsökkenést meghaladó mértékben mintegy 15-20 százalék körüli mértékben esett vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.